De Bijbel brengt hoop in Egypte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 september 2021 door Jeffrey Schipper

De Bijbel brengt hoop in Egypte: "Veel christenen hebben geen geld voor een Bijbel"

Bijbelgebruik is in Egypte lang niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. “Veel christelijke gezinnen hebben geen geld om een Bijbel te kopen”, vertelt Mumtaz Abd-el-Messiah van het Egyptisch Bijbelgenootschap. Door hun jaarlijkse bijbelcompetitie lezen tienduizenden kinderen tóch bijbelverhalen. En de hele familie doet mee.

Het Bijbelgenootschap moedigt bijbelgebruik onder christenen in Egypte op allerlei manieren aan. “Mede met steun van Kerk in Actie kunnen wij elk jaar duizenden Bijbels uitgeven, voor volwassenen en kinderen. Omdat mensen vaak niet weten waar ze moeten beginnen, hebben we ook een methode die mensen helpt bij het bijbellezen. Daarnaast hebben we een televisieprogramma waar zo’n 12 miljoen kinderen per jaar naar kijken,” vertelt Mumtaz.

Samen bijbellezen
Het Egyptisch Bijbelgenootschap organiseert elk jaar ook een bijbelcompetitie voor kinderen van 6 tot 12 jaar. “Zes jaar geleden begonnen we - via de kerken - met het uitdelen van losse bijbelboeken, met bij elk hoofdstuk een aantal vragen. De kinderen konden de vragen niet beantwoorden zonder de hoofdstukken te lezen en moesten daarbij hun ouders, broer of zus om hulp vragen. Zo ging de hele familie aan de slag met de Bijbel, en dat is precies wat we wilden”, vervolgt Mumtaz. De bijbelcompetitie was zo’n succes dat hij sindsdien elk jaar wordt herhaald, steeds met een of meerdere nieuwe bijbelboeken. Het afgelopen jaar lazen de kinderen er vier tegelijk: Ruth, Nehemia, Marcus en Filippenzen.

Hoop levend houden
De competitie wordt afgesloten met een groot festival op verschillende plekken in Egypte. “Elke kerk komt daar met een eigen kindergroep naar toe voor een wedstrijd over wat de kinderen thuis hebben geleerd. Fanatiek dat ze zijn! Het wordt heel serieus aangepakt, sommige kinderen kenden het bijbelboek helemaal uit hun hoofd. De winnaars krijgen een prijs, bijvoorbeeld een geïllustreerde Bijbel”, vertelt Mumtaz en hij legt uit waarom bijbellezen zo belangrijk is voor Egyptenaren. “Egypte is niet altijd een makkelijk land om te wonen, de toekomst voelt onzeker. Economisch gaat het niet goed en de coronacrisis doet daar een schepje bovenop. Bijbelverhalen geven hoop, ook aan kinderen. Ze kunnen wegdromen bij de mooie afbeeldingen. Kinderen zijn de toekomst van ons land. Het is belangrijk dat zij de hoop levend houden.”

Bovenstaand artikel verscheen eerder op de website van Kerk in Actie en is met toestemming overgenomen door CIP.nl. Klik hier om het project 'Bijbelcompetitie stimuleert bijbellezen in Egypte' te steunen.

Lees hier meer over het werk van Kerk in Actie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen