Ds. B. J. van de Kamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 september 2021 door Jeffrey Schipper

Wat is het verschil tussen hoererij en ontucht? Ds. Van de Kamp antwoordt

"Hoererij en ontucht zijn in de Bijbel vaak gerelateerd aan het zevende gebod. Toch is mijn vraag: zit hier verschil in? In Hosea gaat het om geestelijke hoererij. In bijvoorbeeld Hebreeën, Romeinen, Matthëus gaat het ook om uiterlijk overspel en hoererij. Is er dan wel een verschil tussen hoererij en ontuchtigheden?", wil een vragensteller weten in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Er zit een verschil in de begrippen hoererij en ontuchtigheden", antwoordt ds. B. J. van de Kamp. "Hoererij is ontucht, dat bedreven wordt door ontrouw in een relatie. Denk aan het huwelijk. Ontucht heeft te maken met de levensheiliging. Met name het zedelijk aspect van ons leven. Ontucht kunt je plegen in gedachten (in je fantasie een seksuele relatie onderhouden bijvoorbeeld) en met daden: een vrouw in haar borsten of billen knijpen bijvoorbeeld.

God gebruikt ook het beeld van het huwelijk om te laten zien hoe intiem Gods relatie met ons is. God spreekt over Israël als Zijn Bruid. Maar dankzij het grote wonder van het genadewerk van Christus, wordt Hij ook onze Bruidegom genoemd. Dan zijn wij Zijn bruid. (...) Daarom kun je ook in geestelijke zin spreken over hoererij en ontucht. Hoererij heeft dan vooral betrekking op de relatie waarin wij met God staan. Ontucht heeft dan te maken met begeerte naar dingen, die God niet wil. 

Bepalend is dat God onze Schepper is en in Christus onze Herschepper. Het volmaakte werk van God en Christus is bepalend. Ten opzichte van Hem zullen wij ons moeten verantwoorden", aldus de hervormde emerituspredikant uit Hierden.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen