Olaf Latzel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 september 2021 door Redactie

Rechtbank stelt theoloog die homoseksualiteit als zonde ziet aan als deskundige in zaak Latzel

De Duitse rechtbank heeft theoloog prof. dr. Christoph Raedel aangesteld als deskundige in de zaak die nog steeds tegen ds. Olaf Latzel loopt. Raedel, die door advocaat van Latzel werd aangedragen, ziet praktiserende homoseksualiteit als een zonde, zo maakt de evangelische persdienst EPD bekend.

Seksuele geaardheid veranderbaar
De hoogleraar is aangesteld als deskundige in het hoger beroep dat Latzel heeft aangespannen nadat hij werd veroordeeld voor aanzetten tot haat tegen de lhbti-gemeenschap. Dit omdat Raedel zich vanuit zijn vakgebied veelvuldig bezighoudt met thema’s als seksualiteit en gender. Hij benadrukte tegenover EPD volledig achter de visie van zijn kerk te staan. Die visie is volgens hem dat praktiserende homoseksualiteit niet te verenigen is met de christelijke leer en daarom niet kan worden aanvaard.

Hij stelde verder dat homoseksualiteit als een zonde moet worden gezien omdat het een ”symptoom is van de gevallen toestand van de wereld, die de vervreemding van mensen tot God toont.” Daarnaast gelooft hij dat seksuele geaardheid veranderbaar is in alle richtingen.

Kerk neemt afstand
Opvallend is dat zijn eigen kerk, de evangelisch-methodistische kerk, vrijwel direct afstand nam van de woorden van Raedel. Ze stelden dat de uitspraken door hem als privé-persoon zijn gedaan en niet namens de kerk. Toch citeerde Raedel in het interview letterlijk uit een document van de kerk. Hij zou daarbij echter niet gezegd hebben dat in de Duitse versie van het document benadrukt wordt dat de opvattingen binnen de kerk verschillen over dit onderwerp en dat men zich daarin uitspreekt tegen discriminatie van homoseksuelen in de kerk.

Zaak ds. Olaf Latzel
Ds. Olaf Latzel werd vorig jaar veroordeeld veroordeeld voor aanzetten tot haat en volksopruiing vanwege uitspraken die hij een jaar eerder deed tijdens een huwelijksseminar. Volgens het Openbaar Ministerie zette hij homoseksuelen weg als misdadigers en stelde hij dat homoseksualiteit een vorm van degeneratie van de maatschappij is. De rechtbank achtte de aanklacht bewezen en veroordeelde Latzel tot een geldboete van 8100 euro.

Latzel deed de uitspraken inderdaad en bood daar eerder al publiekelijk zijn excuses voor aan. Hij gaf toe het woord ’misdadigers’ te hebben gebruikt, maar voegde daar direct aan toe dat hij daarmee niet op alle homoseksuelen doelde. Hij sprak naar eigen zeggen over de ”militante agressors die ons als gemeente de afgelopen jaren steeds weer belaagd en blasfemisch belasterd hebben”.

Diverse bronnen rondom de kerk meldden destijds dat dit inderdaad het geval was. Vrijwel iedere zondag wordt de Sint-Martinikerk in Bremen, waar Latzel predikant is, belaagd door homoactivisten die op zeer provocerende wijze demonstreren. Daarbij worden ook regelmatig godslasterende leuzen geuit. Ook dragen de demonstranten gewaagde en uitdagende outfits. Verder werden er antichristelijke leuzen op het kerkgebouw geklad, werd de auto van Latzel bekrast en kreeg hij doodsbedreigingen. Ook werden erediensten verstoord.

Na de veroordeling kondigde de advocaat van Latzel direct aan in beroep te gaan tegen de uitspraak. Daarbij is Christoph Raedel dus aangesteld als deskundige. Hij zal voor de rechter antwoord moeten geven op de vraag of de uitspraken van Latzel terug te leiden zijn tot de Bijbel. De kans is klein dat het beroep nog dit jaar zal plaatsvinden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
"Daarnaast gelooft hij dat seksuele geaardheid veranderbaar is in alle richtingen."

Kortom, homoseksualiteit is een keuze. Of om het nog wat meer "bijbels" te maken: homoseksuelen zijn door God overgegeven aan hun eigen wellusten (Romeinen 1).

Als dit daadwerkelijk waar zou zijn, dan zou je inderdaad alle homoseksuelen uit de kerk moeten weren. Maar het zijn juist de openlijk homoseksuelen die een celibatair leven leiden (omdat zij geloven dat God dit van hun vraagt), die het tegendeel bewijzen.
@Kees van der Vliet,Homofilie, dus de gerichtheid als zodanig is geen keuze, maar het vraagt wél een keuze om van die niet door God bedoelde gerichtheid verlost te willen worden door de kracht van de Heilige Geest. Niet door een enkel gebed, maar door een proces van levensheiliging. Die levensheiliging geldt uiteraard voor ieder mens.

Toon meer antwoorden (10)
Toon meer reacties (2)