Christos Stylianides
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 september 2021 door Geerten van Breugel

EU-gezant geloofsvrijheid vertrekt: "Erg teleurstellend"

De EU-gezant voor geloofsvrijheid Christos Stylianides heeft maandag een baan aanvaard als minister voor Klimaat in de Griekse regering. De Cyprioot was pas 4 maanden geleden aangetreden in de Europese vacature, nadat die ruim 1,5 jaar vacant was. Zowel de SGP en ChristenUnie als Open Doors noemen het zeer teleurstellend dat de speciale EU-religiegezant nu al een andere baan heeft aanvaard.

Europees Parlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) noemt het voortijdige vertrek van Stylianides “zeer teleurstellend”. Ruissen en anderen hadden ruim een jaar politieke druk uitgeoefend om de gezant te benoemen. De functie was vacant sinds het mandaat afliep van de vorige EU-gezant voor geloofsvrijheid, Jan Figel uit Slowakije. Dat was in november 2019. "Hopelijk duurt het niet opnieuw 1,5 jaar voordat een opvolger aantreedt", zegt Ruissen. Hij zal bij de Europese Commissie opnieuw druk gaan uitoefenen voor een nieuwe benoeming.

"Met het ontslag van Stylianides, die niets kon bereiken in zijn vier maanden, zijn we weer terug bij af", vindt CU-Europarlementslid Peter van Dalen. "Religieuze vrijheid staat wereldwijd steeds meer onder druk. Uit berichten van ngo’s blijkt jaar na jaar dat geweld tegen christenen en andere religieuze minderheden toeneemt. We horen nu ook schokkende verhalen uit Afghanistan. Het is cruciaal dat we staan voor vrijheid van godsdienst in de hele wereld. Dus de Europese Commissie moet onverwijld een nieuwe Speciale gezant aanstellen."

“Open Doors is buitengewoon bezorgd door het vertrek van Stylianides”, zegt Maarten Dees, directeur van Open Doors Nederland. “Het duurde heel lang voor de positie in Europa ingevuld werd en nog voor hij goed en wel van start is gegaan, vertrekt de gezant weer. Het is onbegrijpelijk dat dit kan gebeuren en we roepen de Europese Commissie op met spoed werk te maken van een stabiele invulling van deze belangrijke rol.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen