Roelof Bisschop
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 september 2021 door Jeffrey Schipper

Moeten christenen strijden tegen Jodenhaat? SGP'er Bisschop antwoordt in de CIP Podcast

"Als het gaat om anitsemitisme is het zonder meer nodig dat christenen naar zichzelf kijken. 'De Joden hebben Jezus aan het kruis genageld en hebben het onheil over zichzelf afgeroepen', werd vroeger serieus uitgedragen in kerkelijke kring", aldus SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. CIP.nl was vorige week te gast op de Israëlbijeenkomst over antisemitisme en de politicus schoof aan bij de CIP Podcast.

Vorig jaar hebben vertegenwoordigers van diverse kerkverbanden op de Israëlische ambassade in Den Haag schuld beleden voor de nalatigheid van de kerken ten opzichte van Joden voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Dit juicht Bisschop toe. "Ik denk dat het heel goed is, dat dit heeft plaatsgevonden. We moeten er natuurlijk voor waken dat we goedkoop zeggen: 'Ons voorgeslacht heeft het fout gedaan, nu gaan wij het beter doen.' Dat mag de ondertoon niet zijn. Maar het is goed om als kerkelijke gemeenschap in de spiegel te kijken: zijn we in het verleden voldoende alert geweest. Dan is het antwoord nee en dat moeten we onszelf aantrekken. Daar kunnen we lessen uit trekken voor de toekomst."

Volgens Bisschop hebben christenen de opdracht om zich uit te spreken wanneer er antisemitische incidenten plaatsvinden. "Zwijgen en wegkijken is steun aan geweldplegers." Als SGP-Kamerlid vindt hij het een opdracht om antisemitisme voortdurend onder de aandacht te brengen. "Door het voortdurend de vinger bij te leggen, kunnen we Jodenhaat tegengaan. Dat is onze eerste verantwoordelijkheid."

Beluister het gesprek met Roelof Bisschop in de CIP Podcast vanaf minuut 14:30

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Opstaan tegen antisemitisme? Maar hoe vul je dat konkreet in? Stel, een Joods restaurant wordt in brand gestoken, ergens in Nederland. Wat te doen als christen? Een briefkaartje schrijven naar B & W van de betreffende plaats, met daarop de tekst: "Ik ben woedend"? Ben benieuwd naar antwoorden op deze vraag.
N
Wij gaan daar met andere christenen uit eten
Toon meer antwoorden (1)