burgemeester elspeet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 september 2021 door Redactie

SGP-burgemeester roept burgers in brief op zich te laten vaccineren, maar doet het zelf niet

SGP-burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet riep in een open brief mensen uit zijn gemeente op zich te laten vaccineren. Maar zelf kiest hij ervoor om dat niet te doen. In gesprek met De Stentor legt hij zijn keuze uit.

Al meer dan een week heeft de gemeente Nunspeet naar verhouding de hoogste besmettingscijfers van het land. Daarom besloot de burgemeester om zijn burgers middels een brief op te roepen om zich te laten vaccineren. Maar Breunis van de Weerd wil zelf geen vaccinatie, zo laat hij tegenover het medium weten: ”Vanuit geloofsovertuiging ben ik tegen vaccineren, maar dat geldt echt voor mij als persoon. Het is niet dat ik vanuit mijn geloof zal zeggen dat een ander het ook niet moet doen.” De SGP’er vertelt behoorlijk geworsteld te hebben met zijn keuze.

Op burgers zal de keuze van de burgemeester vreemd overkomen. In de brief doet hij juist een emotionele oproep aan iedereen om zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen. Hij stelt echter niet kritisch te zijn op het vaccin zelf, maar op basis van zijn geloofsovertuiging besloten te hebben er geen gebruik van te maken. ”Er is ongetwijfeld sprake van sociale druk in geloofsgemeenschappen”, reageert hij desgevraagd. ”Er zijn kerken in Nederland waar door de predikanten gezegd wordt dat je je niet mag laten vaccineren, maar ik ken ook veel gemeenschappen die zeggen dat de mensen voor zichzelf die afweging moeten maken. Zo geldt dat ook in mijn kerk.”

Lees hier het hele interview.


Corona
- PKN: Gepast afstand houden, blijft het advies
- GerGem juicht afschaffing anderhalvemeterregel toe en onderstreept voorzichtigheid
- Advies CIO: geen coronapas in kerken en goede ventilatie
- Waarom ChristenUnie en SGP zich verzetten tegen de coronapas
- Een boodschap aan prikweigeraars: heroverweeg je standpunt
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Als je meent (m.i. ten onrechte) dat je vanuit geloofsovertuiging jezelf niet wil (of mag?) laten vaccineren, hoe kan je dan anderen oproepen het wel te laten doen? Dat lijkt mij niet erg geloofwaardig.
E
Ik zou zeggen: "burgemeester, houd dit voor jezelf en deel je privémening maar niet. Er is niemand die dit van je kan eisen."
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (4)