klimaatpelgrimstocht
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 september 2021 door PKN

Groene christenen in actie: klimaatpelgrimstocht en klimaatpetitie

Op 14 augustus vertrok een groep christelijke klimaatpelgrims vanuit Polen naar de 26ste Wereld klimaatconferentie in Glasgow in november. Van 30 september tot 11 oktober komt deze oecumenische klimaatpelgrimstocht door Nederland. Onderweg vragen ze aandacht voor het klimaat. Het is mogelijk om een etappe mee te lopen. Ook wordt kerken gevraagd de klimaatpetitie te ondertekenen.

In Nederland wordt de pelgrimstocht georganiseerd door GroeneKerken en Vastenactie in samenwerking met plaatselijke kerken. De kerken zorgen voor (eenvoudig) onderdak en eten onderweg voor de pelgrims.

Loop mee
Kerken, andere groepen en personen kunnen zich aansluiten bij de pelgrimstocht. Per dag kunnen er maximaal 60 personen met de pelgrims meelopen. Jurjen de Groot, directeur dienstenorganisatie en Kerk in Actie, loopt op 3 oktober mee. Ds. Trinette Verhoeven, classispredikant Utrecht, loopt op 8 oktober mee. Aanmelden kan hier.

Teken de klimaatpetitie
De pelgrims nemen een petitie mee op hun tocht door Nederland. Onderteken deze petitie als individu of namens de gemeente. De opgehaalde handtekeningen worden op 10 oktober in Hoofddorp door mgr. De Korte en scriba René de Reuver aan de klimaatpelgrims overhandigd voordat zij op de boot naar Glasgow stappen.

Klimaatmars
Op 10 oktober vindt er een een landelijke Klimaatmars plaats. De mars loopt van Amsterdam Zuidoost naar Hoofddorp. Aanmelden kan hier.

Klimaatgerechtigheid
De organisatie achter de klimaatpelgrimstocht vindt klimaatgerechtigheid van groot belang. In de klimaatbrief aan de gelovigen om samen in beweging te komen voor (het herstel van) Gods schepping schrijven ze: “Terwijl overheden er naar streven om van de pandemie te herstellen en leiders zich voorbereiden op de klimaatbesprekingen van de VN-Klimaattop in november, zetten wij onze stem middels de klimaatpetitie in om regeringsleiders op te roepen om zich sterk te maken voor een duurzame toekomst en te komen tot een rechtvaardig klimaatbeleid. Een eerlijk beleid waarbij de (financiële) steun aan de armste landen ter wereld verhoogd wordt, de lasten van de kwetsbaren worden verlicht, er geïnvesteerd wordt in groen herstel en schone energie op zo’n manier dat niemand zal achterblijven.”

Foto: Katholiek Utrecht

Klik hier voor meer informatie

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Wat groen herstel? Sinds NASA met satalietbeelden de aarde in de gaten houd (ik geloof vanaf de 8o er jaren van de vorige eeuw )is de aarde al groen herstelt en nog nooit zo groen geweest als nu,.Misschien wel juist dankzij de ruime beschikbaarheid van co2 ,waarop al dat groen erg goed groeit .CO2 is immers planten bouwstof.Glastuinders zorgen dan ook voor een hoge co2 gehalte in hun kas ,zodat al dat groen snel groeit.Dus wat wil men nou ,nog meer groen herstel of minder co2 ? Het kan niet allebei ,want het is een tegenstelling,van elkaar
J
Het één en ander moet je uit elkaar kunnen houden.
Als kerk(in actie), lijkt het wel een substitutie van de opdracht waar ze voor geroepen is. Maar de kerk (in actie) is zo ver van haar roeping afge dwaald dat dit een vervanging lijkt te worden.