Caleb Kaltenbach
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

10 januari 2022 door Patrick Goede

Opgevoed door drie homo's zwoer Caleb nooit christen te worden: "Mijn kijk op seksualiteit veranderde"

Auteur Caleb Kaltenbach zei ooit dat hij nooit christen wilde worden, maar een arrogante poging om het ongelijk van de Bijbel aan te tonen zorgde voor de gekst mogelijke uitkomst. Hij accepteerde het christelijk geloof en werd daarbij veranderd in geest en hart.

Kaltenbachs geloofsreis en theologische visie zijn vooral opmerkelijk, gezien het feit dat hij door drie homo's werd opgevoed in een activistische omgeving. "Mijn ouders gingen scheiden toen ik 2 jaar was en ze kregen daarna allebei een relatie met iemand van hetzelfde geslacht."

In de jaren van activisme in zijn familie als LHBT'ers wordt Caleb geconfronteerd met veel haat en woede van christenen. Mensen die hem zich zo laten voelen dat hij nooit onderdeel wil worden van hun geloof.

"Ik werd christen en veranderde mijn kijk op seksualiteit, dat God seksuele intimiteit ontworpen heeft om deel uit te laten maken van een huwelijk tussen een man en een vrouw."

"Ik leerde erg snel van de dingen die ik tijdens gay prides zag over hoe christenen met mensen omgaan. Hoe mensen hun zonen negeerden terwijl ze stierven aan AIDS in de jaren 80. Ik zag als snel dat christenen homo's haatten. Daarom wilde ik nooit christen worden. Als christenen zo slecht zijn dan kon ik mij niet voorstellen hoe slecht hun leider Jezus wel niet moest zijn", vertelt Caleb in gesprek met Edifi.

Maar iets onverwachts vond plaats tijdens Calebs tienerjaren. Kaltenbach nam deel aan een Bijbelstudie vanaf zijn 16e in een poging om het ongelijk van het christendom aan te tonen. Ondanks verwoede pogingen vond Kaltenbach zichzelf gebiologeerd door de Bijbel terug. Alles veranderde vanaf dat moment.

"Ik werd christen en veranderde mijn kijk op seksualiteit, dat God seksuele intimiteit ontworpen heeft om deel uit te laten maken van een huwelijk tussen een man en een vrouw."

Dit was geen gemakkelijke reis omdat hij het huis uitgezet werd nadat zijn ouders erachter kwam dat hij bekeerd was. Zijn ouders maakten het later wel weer in orde met Caleb.

Hij probeert christenen te helpen in het vinden van een balans tussen waarheid en liefde. Zodat mensen zich "thuisvoelen".

"Ik denk dat mijn ouders zich uiteindelijk wel realiseerden dat ik niet zoals de christenen was die zij hadden meegemaakt", daarmee doelend op de boze mensen met wie ze eerder in hun leven in aanraking waren gekomen.

Kaltenbach nam uiteindelijk een geestelijke bediening op zich en werd voorganger. Ook zijn ouders zijn inmiddels christen geworden. In aanvulling op zijn bijbelse visie op het huwelijk zegt Kaltenbach dat hij nog iets gelooft. "Dat theologische overtuigingen nooit de katalysators mogen zijn voor het devalueren van anderen."

Hij tackelt deze overtuigingen in zijn boek Messy Truth: How to Foster Community Without Sacrificing Conviction. Hij probeert christenen te helpen in het vinden van een balans tussen waarheid en liefde. Zodat mensen zich "thuisvoelen".

Kaltenbach vertelt verder dat hij gelooft dat het voor christenen belangrijk is om empathie te tonen aan anderen. Maar daarbij wel een onderscheid makend tussen compassie en het verlaten van je waarden.

"We moeten een heleboel empathie aan de dag leggen. Voor mij staat empathie gelijk aan nederigheid. Het is het erkennen van iemands werkelijkheid."

Van daaruit kan Kaltenbach mensen bereiken met het evangelie van Christus. Kaltenbach kijkt dan ook met lede ogen naar de ontwikkeling van de cultuur die zich bij de traditionele waarden vandaan lijkt te bewegen. Maar hij probeert christenen toe te rusten om de veranderingen in de samenleving op een positieve en opbouwende manier te verwerken.

Luister hier naar het uitgebreide interview met Caleb Kaltenbach.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat een prachtig en bemoedigend getuigenis! Maar hoe bedroevend is het dat sommige christenen zo’n verkeerd beeld hebben gegeven van het evangelie van Jezus Christus.
J
"Ik werd christen en veranderde mijn kijk op seksualiteit, dat God seksuele intimiteit ontworpen heeft om deel uit te laten maken van een huwelijk tussen een man en een vrouw."

Dit is God´s bedoeling, instelling en NIET ANDERS!

HOMO´huwelijk´ is ONBIJBELS!

Wat is er BOOS aan, dat ik deze Bijbelse waarheid tot in den treure blijf herhalen??

ZEKER naar personen, die deze waarheid NIET WENSEN te accepteren?

En ZELFS luidkeels verkondigen, dat `homopraxie in liefde en trouw´ volledig door God geaccepteerd, omarmd en gezegend wordt?
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)