Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

02 september 2021 door Redactie

CU en SGP stellen Kamervragen over situatie Afghaanse christenen

Christenen in Afghanistan hadden het al ontzettend zwaar, maar onder het bewind van de Taliban zal hun situatie alleen maar verslechteren. Reden genoeg voor ChristenUnie en SGP om schriftelijke Kamervragen te stellen.

De partijen willen van de regering weten wat Nederland zou kunnen en willen doen om christenen in Afghanistan te helpen en ondersteunen. Dat kan aan de ene kant bijvoorbeeld door een ruimhartiger migratiebeleid te voeren voor vervolgde christenen, maar ook door diplomatieke druk uit te voeren op de Taliban.

De Kamerleden vragen de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en de minister van Buitenlandse Zaken onder meer hoe zij de situatie van christenen in Afghanistan beoordelen en of het mogelijk is om een ruimhartiger beleid te voeren bij de asielaanvraag van vervolgde christenen. Ook wil men dat er in het vervolg bij ambtsberichten specifiek wordt ingegaan op de situatie van christenen in Afghanistan.

Lees hieronder de Kamervragen die gesteld zijn.

  1. Heeft u kennisgenomen van het bericht ‘”Christenen Afghanistan uit vrees ondergedoken”’ in het Reformatorisch Dagblad van 24 augustus jl. ?
  2. Hoe beoordeelt u de situatie van christenen en bekeerlingen in Afghanistan op dit moment, als gevolg van de recente ontwikkelingen?
  3. In hoeverre deelt u de zorg, ook van mensenrechtenorganisaties, dat de positie van christenen in dit land onder het bewind van de taliban verder onder druk komt te staan?
  4. Overweegt u in dit licht een ruimhartiger Nederlands beleid ten aanzien van de asielaanvraag van verdrukte christenen uit dit land?
  5. In hoeverre zijn de recente ontwikkelingen – de verslechterde veiligheidssituatie – reden om afwijzing van asielaanvragen te herzien?
  6. Bent u bereid zich, ook samen met bondgenoten en in internationale gremia, onder meer via het diplomatieke en humanitaire spoor tot het uiterste in te zetten voor verbetering van het lot van bedreigde christenen in Afghanistan, en specifiek aandacht te vragen voor de godsdienstvrijheid voor christenen en andere minderheden in Afghanistan?
  7. Kunt u bij het komende ambtsbericht ook specifiek ingaan op de situatie van christenen in Afghanistan en welke consequenties u daaraan verbindt ten aanzien van het landgebonden beleid voor deze groep?

Politiek
- Zo reageren christelijke partijen op Prinsjesdag
- Gert-Jan Segers krijgt meeste vertrouwen van Nederlandse kiezer
- Sigrid Kaag stapt na motie van afkeuring op als minister en wenst haar collega's "Gods zegen"
- CDA, ChristenUnie en GroenLinks komen met Nationaal Isolatieprogramma
- Video: Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers over het formatiedrama
Meer over Politiek »

Afghanistan
- Telefooncontrole door de Taliban: het bezit van een Bijbel is dodelijk
- Taliban zaaien doodsangst: 5 belangrijke vragen over christenen in Afghanistan
- Taliban bedreigen Afghaanse christenen: "We weten waar jullie zijn"
- Wat de triomf van de Taliban tot ons te zeggen heeft
- Evangelist Robby Dawkins: "De Taliban zullen Afghaanse christenen uitroeien"
Meer over Afghanistan »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen