Israel appelbijeenkomst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 september 2021 door Redactie

Terugkijken: Hoe kerken de strijd aangaan met opkomst Jodenhaat

Oktober 2020 hebben vertegenwoordigers van diverse kerkverbanden op de Israëlische ambassade in Den Haag schuld beleden voor de nalatigheid van de kerken ten opzichte van Joden voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Deze schuldbelijdenis was nagenoeg gelijktijdig met de schuldverklaring van de Protestantse Kerken in Nederland gericht aan de Joodse gemeenschap in Nederland. Nederlandse kerken erkenden dat ze nalatig zijn geweest toen het antisemitisme in het Europa voor de oorlog toenam en dat ze niet opkwamen voor de bedreigde Joodse gemeenschap in ons land tijdens de Shoa en na het beëindigen van de oorlog.

Over deze schuldbelijdenis is diverse malen contact geweest met vertegenwoordigers van Joodse zijde en met de ambassade van Israël in Nederland enerzijds en vertegenwoordigers van de verschillende kerken anderzijds. Nu het antisemitisme helaas weer toeneemt komt de terechte vraag vanuit Joodse en Israëlische hoek, welke houding de kerken aan het begin van de 21eeuw kiezen. Ook de kerken, het christelijk onderwijs en christelijke politici worstelen met deze vraag.

Om deze reden organiseren een aantal vertegenwoordigers van kerken en kerkelijke organisaties op D.V. woensdagmorgen 1 september een appèl bijeenkomst om verder te spreken over dit onderwerp. Sprekers zijn de ambassadeur van Israël, Z.E. N. Gilon, opperrabbijn J.S. Jacobs, dr. B.T. Wallet, en dr. A.A.A. Prosman. Zij zullen ingaan op de recente ontwikkelingen ten aanzien van antisemitisme, maar ook spreken over de vraag hoe kerken, scholen en politici concreet kunnen opkomen voor de Joodse medeburgers in Nederland. Er is volop gelegenheid om met hen en anderen van gedachten te wisselen.

Kijk hier de Israëlbijeenkomst terug. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen