Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 september 2021 door Redactie

SGP stelt Kamervragen over vaccinatiedwang en natuurlijke immuniteit

Kees van der Staaij heeft namens de SGP Kamervragen gesteld over vaccinatiedwang. Dit naar aanleiding van een bedrijf dat van zijn personeel eist dat ze gevaccineerd zijn. Dat kan volgens Van der Staaij nooit de bedoeling zijn.

Het betreft leasemaatschappij Leaseplan. Zij maakten eerder deze week bekend dat ze van al het personeel eist dat ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Alleen dan mag men weer naar kantoor komen. En het lijkt er op dat niet alleen dit bedrijf deze maatregelen gaan invoeren. Ook enkele andere grote bedrijven, waaronder KLM, overwegen om hun werknemers te verplichten zich te laten vaccineren. Opvallend aangezien het juridisch simpelweg niet is toegestaan om medewerkers te verplichten zich te laten vaccineren. Overigens maakt Leaseplan een uitzondering voor mensen die vanwege geloofsovertuiging of hun gezondheid niet gevaccineerd willen worden.

Van der Staaij sprak op Twitter uit fel tegenstander te zijn van dergelijk beleid: ”Die weg moeten we niet op”, is zijn veelzeggende commentaar. ”Geen vaccinatiedwang of -drang. Het kabinet moet hier paal en perk aan stellen.”

Zijn partij besloot dan ook direct om schriftelijke Kamervragen te stellen aan demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge. Daarin vraagt men onder andere of De Jonge van plan is om op te treden tegen bedrijven die ”werknemers willen dwingen om zich te vaccineren”. Ook vraagt SGP hoe de Rijksoverheid zelf omgaat met de vaccinatiestatus van haar werknemers.

De Kamervragen worden echter breder getrokken. Zo vraagt de SGP wanneer er gestopt gaat worden met het verplicht stellen van coronatoegangsbewijzen en worden er vragen gesteld over natuurlijke immuniteit. Daarbij refereert men onder meer aan Israëlisch onderzoek waaruit blijkt dat natuurlijke immuniteit langer en beter bescherming biedt dan het Pfizervaccin. Ook vraagt de SGP zich af of de resultaten van onderzoek naar de natuurlijke immuniteit op Urk inmiddels al bekend zijn.

Lees hieronder de volledige Kamervragen

  1. Deelt u de zorg over het feit dat bedrijven, zoals het autobedrijf Leaseplan, hun klanten, bezoekers of werknemers willen dwingen om zich te vaccineren? Bent u van plan hiertegen op te treden?
  2. Deelt u de mening dat hier op z’n minst sprake is van vaccinatiedrang conform de definitie van de Gezondheidsraad (advies 4 februari jl.), aangezien door deze maatregel ‘iemands beslissingsruimte wordt ingeperkt of iemand zodanig wordt beïnvloed dat hij of zij feitelijk minder keuzevrijheid heeft’?
  3. Klopt het de huidige wet- en regelgeving bedrijven geen ruimte biedt om aan werknemers of derden te vragen hun vaccinatiestatus te delen? Hoe treedt u op tegen ondernemers die dit toch doen? Welke (juridische) mogelijkheden hebben werknemers of derden indien toch van hen wordt verlangd of geëist dat zij hun vaccinatiestatus delen?
  4. Hoe gaat de Rijksoverheid zelf om met de vaccinatiestatus van haar werknemers, bijvoorbeeld in het leger of bij de politie? Kunt u garanderen dat geen enkele werknemer van de Rijksoverheid voor- of nadelen zal ondervinden van zijn vaccinatiestatus? Kunt u garanderen dat de Rijksoverheid in geen enkele situatie een werknemer zal vragen naar zijn vaccinatiestatus?
  5. Herinnert u zich het wetgevingsoverleg van 6 mei jl. over de invoering van coronatoegangsbewijzen, waar u onder andere het volgende zei: ‘‘Ik verwacht dat je voor de meeste settings geen toegangstesten meer nodig hebt op het moment dat je in de zomer zit. Alleen in de settings waarbij je de 1,5 meter wilt loslaten en met veel mensen bij elkaar bent, verwacht ik dat je in de zomer nog toegangstesten nodig zult hebben, in de maand augustus dus bijvoorbeeld.’’ Erkent u dat uw verwachting destijds was dat de coronatoegangsbewijzen slechts gebruikt zouden worden voor grotere evenementen in de zomerperiode? Waarom is het volgens u proportioneel om het gebruik van coronatoegangsbewijzen na 20 september te verlengen en zelfs aan te scherpen? Wanneer bent u van plan om te stoppen met het verplicht stellen van coronatoegangsbewijzen?
  6. Wat is uw reactie op Israëlisch onderzoek waaruit blijkt dat natuurlijke immuniteit als gevolg van een doorgemaakte infectie langdurigere en sterkere bescherming geeft tegen de deltavariant van covid-19 dan het Pfizervaccin? Welke consequenties heeft dit voor het kabinetsbeleid? Overweegt u bijvoorbeeld om de geldigheid van het herstelbewijs (nu zes maanden) te verlengen?
  7. Waarom mag voor een (internationaal geldig) herstelbewijs alleen een PCR-test worden gebruikt en geen bloedtest of antigeentest?
  8. Zijn de resultaten van het onderzoek naar natuurlijke immuniteit op Urk inmiddels bekend? Is u in algemene zin bekend in hoeverre er onder niet-gevaccineerden sprake is van natuurlijke immuniteit als gevolg van een doorgemaakte infectie?
  9. Kunt u aangeven in welke mate er sprake is van transmissie van covid-19 door gevaccineerden? Hoe groot is het verschil met de mate waarin niet-gevaccineerden covid-19 kunnen doorgeven aan anderen?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Goede en zeer noodzakelijke vragen.

Ik ben benieuwd of ze beantwoord gaan worden, en zo ja: met welke verdraaiingen en leugens dat weer gepaard zal gaan.
C
Hugo de Jonge begrijpt deze vragen niet eens, dus er komen ook geen antwoorden.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (11)