parlement Zwitserland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 september 2021 door Redactie

Zwitserse christenen tegen LHBTI-referendum: "Kinderen hebben recht op vader én moeder"

In het Zwitserse referendum 'Huwelijk voor iedereen' wordt gestemd over het gelijkstellen van het homohuwelijk aan een heterohuwelijk. Dit betekent dat homoseksuele stellen voortaan via spermadonatie en in-vitrofertilisatie (ivf) kinderen kunnen krijgen, meldt Evangelical Focus. Zwitserse christelijke partijen zijn tegen de wet en starten een campagne tegen het referendum. "Kinderen hebben recht op een vader én een moeder."

Op de posters van de campagne is een huilend kind te zien met de tekst: "Kinderen op bestelling?" Aan het oor van het kind is een bestelkaartje bevestigd. Met het beeld willen de christelijke partijen duidelijk maken dat kinderen niet 'besteld' kunnen worden, maar dat hier een vader én een moeder voor nodig is. Hun campagne krijgt sterke kritiek vanuit de LHBTI-hoek. "Mensen die tegen de nieuwe wetgeving zijn, zouden willen dat regenboogfamilies (gezinnen met LHBTI-ouders, red.) überhaupt niet zouden bestaan", aldus de voorstanders van het referendum.

De campagne is opgezet door de grootste christelijke partijen van Zwitserland: de SVP (een rechtse partij), de CVP (christendemocraten), de EVP en de EDU (evangelicale partijen). "Het Huwelijk voor iedereen-referendum is verbonden met het recht van lesbiënnes om gebruik te maken van spermadonatie om een kind te krijgen. Dit leidt tot kinderen zonder vaders en legt de basis voor het vormen van het 'recht op het krijgen van kinderen'", aldus de campagnevoerders. Het zou volgens de christelijke partijen kunnen leiden tot het aanpassen van de Zwitserse grondwet.

In principe hebben LHBTI'ers in Zwitserland dezelfde rechten als heteroseksuelen. Volgens de christelijke partijen gaat het dus ook niet om respect of discriminatie, maar met name om het punt van spermadonatie. De Zwitserse Evangelicale Alliantie (SEA), een vereniging van protestantse en evangelische kerken in Zwitserland, startte eerder al een campagne waarin ze opkwamen voor de rechten van Zwitserse kinderen. "Mannen zijn de beste vaders en vrouwen zijn de beste moeders. Dit ideaalbeeld moeten we niet te makkelijk loslaten", aldus SEA.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Goede actie.

Er is een omdraaien van biologische basiswaarden aan de gang. Een Vrouw en man krijgen kinderen en voeden op. Elk met hun eigen vaardigheden in pedagogisch, emotioneel en rationeel opzicht. Zo is het gemaakt, zo is het bedoeld.

Dat iemand zich anders voelt, prima, maar dat is in dit opzicht niet de norm; het gaat om kinderen, kinderen die in al de aspecten van de ontwikkeling gebaat zijn bij vader én moeder.
G
Precies. Een kind heeft een vader en moeder nodig omdat ze allebei anders zijn op hun manier. Uit een Amerikaans onderzoek van kinderen die opgroeien bij homostellen hebben significant veel meer kampen met emotionele-, agressieve-, psychische- en gedrags problemen. Blijkt dat een of beide volwassenen bewust of onbewust een activistische houding over homosexualiteit ten toon spreidt waar het kind last van ondervindt als het zichzelf en identiteit wil ontwikkelen. Mede te maken met de eenzijdige samenstelling van de

ouders.

Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)