Afghaanse christen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

31 augustus 2021 door Patrick Goede

Afghaanse christen: "We bidden voor elkaar en dat engelen ons huis omringen"

Op een onderduikadres verblijft een Afghaanse christen met twaalf anderen sinds de Taliban drie weken geleden het land stukje bij beetje hebben overgenomen. In een exclusief interview met CBN News vertelt de kleine christelijke community niet over paspoorten te beschikken en het land niet uit te kunnen.

"Eén van ons loopt altijd rond en te bidden, zo dat als de Taliban komen, we iedereen kunnen waarschuwen", aldus Jaiuddin wiens echte naam om veiligheidsredenen onbekend blijft.

"We hadden zoveel plannen om het evangelie te verspreiden met andere broers en zussen maar toen namen de Taliban de controle zo snel over", zegt Sarah, een andere Afghaanse christen. 

De Taliban hebben zich ook al nadrukkelijk gemeld bij de groep. "Elke dag ontvang ik een oproep van een privé-nummer, en de persoon aan de andere kant van de lijn is een Talibanstrijder, hij waarschuwt mij dat als hij mij tegenkomt hij mijn hoofd eraf hakt", vertel Jaiuddin.

Het pentagon houdt rekening met meer geweld vanwege de deadline die de Taliban gesteld hebben deze dinsdag."De dreiging is nog steeds aanwezig en ook zeer specifiek. We zullen die dreiging ook zeer serieus nemen tot op het laatste moment", zegt de woordvoerder van het Pentagon John Kirby.

IS lanceerde maandag vijf raketten in de richting van Kabul die tijdig onderschept konden worden. "Onze manschappen wisten de beschermingsmechanismen tijdig in werking te laten treden waardoor de aanval afgeweerd kon worden", zei generaal Hank Taylor van de Amerikaanse strijdkrachten.

Afgelopen zondag werd een zelfmoordterrorist door een Amerikaanse drone-aanval getroffen. Daar kwamen ook 10 burgers bij om. "Wanneer er onschuldige burgers zijn omgekomen door een operatie van ons zijn we hier open over en onderzoeken we dit. We lopen hierbij niet op de zaken vooruit", aldus John Kirby.

In een voorbode van wat er komen gaat als de Amerikaanse troepen zich defenitief terugtrekken zei de nieuwe minister van Onderwijs namens de Taliban te zullen zorgen dat al het materiaal dat tegen de islamitische wetten in gaat teruggedraaid zal worden.

De Taliban hanteren de Sharia, een zeer strikte uitleg van de islamitische wetten waarbij vooral vrouwen en religieuze minderheden een groot risico kunnen lopen. 

"Afghanen zijn moslims en ze zullen de islam niet negeren. Ze hebben de afgelopen 43 jaar allerlei offers gebracht", zei Abdul Baqi Haqqani, minister van Onderwijs.

Jaiuddin zegt dat hij niet bang is om te sterven, maar vraagt de wereld om voor hem en andere christenen in Afghanistan te bidden. "We bidden voor elkaar en dat de Heer zijn engelen om ons gebouw heen zal zetten voor bescherming en veiligheid. We bidden voor vrede voor een ieder in dit land."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Ook wij bidden voor Afghanistan! Ook staan er kerken op die gebedsdiensten houden voor Afghanistan.Hoe het echt is daar, kun je lezen in het boek 'De hoogste prijs' van Hannelie Groenewald.