Afghaanse vluchtelingen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

31 augustus 2021 door PKN

Kerk in Actie deelt drie tips hoe kerken Afghaanse vluchtelingen kunnen helpen

Er komen verschillende groepen Afghaanse vluchtelingen naar Nederland. Veel kerken en christenen zouden graag willen helpen, maar weten niet wat ze kunnen doen. Daarom zet Kerk in Actie (PKN) samen met Centraal opvang Asielzoekers (COA) en Takecarebnb enkele tips op een rijtje voor kerken die in actie willen komen.

Bied logeerplekken aan via Takecarebnb
Er zijn veel asielzoekers die al door de procedure zijn maar nog in een Asielzoekerscentrum (AZC) wachten op huisvesting in een gemeente. Via deze link kunt u hen een logeerplek aanbieden. Takecarebnb maakt gebruikt van de logeerregeling van COA. Zo maken we plek vrij in AZC’s voor de Afghanen die komen.

Help bij noodopvanglocaties - geef een wam welkom
Op de noodopvanglocaties in Heumensoord en Zeist kunnen kerken hun activiteiten bekend maken. Dit geldt ook voor de overige AZC’s met noodopvang die nog zullen komen. Nadat de eerste levensbehoeften (eten, onderdak) door COA zijn geregeld, kunt u overleggen met de locatiemanager over het geven van een 'warm welkom': taallessen, fietslessen, welkomstmaaltijden, culturele bijeenkomsten.

Stel gebouwen beschikbaar voor tijdelijke opvang
Hebt u kerken of andere gebouwen die leegstaan of nauwelijks worden gebruikt, (bv. door covid-19) bespreek dan met uw College van Burgemeester en Wethouders en/of met het COA of hier vluchtelingen kunnen worden ondergebracht.

In het algemeen geldt: overleg in uw kerkelijke gemeente en stem uw plannen goed af met gemeente en COA. We willen er zijn voor iedereen, ongeacht zijn of haar afkomst, religie, geaardheid of geslacht. 

“Wat je voor de minsten hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan.” (Mattheüs 25, vs. 40)

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen