Martin Koornstra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

31 augustus 2021 door Redactie

Wel of niet laten vaccineren? Martin Koornstra geeft advies

Wel of niet vaccineren tegen het coronavirus? Het is een vraag die nog steeds veel christenen bezig houdt. Lang niet alle Nederlandse christenen kiezen namelijk automatisch voor een vaccinatie. En de sceptici zijn echt niet alleen in reformatorische hoek te vinden. Spreker en auteur Martin Koornstra besloot er op de website van zijn stichting Royal Mission een blog aan te wijden.

In zijn blog neemt Koornstra de lezer mee naar de gemeente van Korinthe in de tijd van Paulus. Er ontstond destijds een felle discussie of er al dan niet heidens offervlees gegeven mocht worden. Koornstra: ”Paulus geeft degenen die occult belast vlees eten gelijk. Je kunt dit vlees gewoon eten, want God is veel groter dan alle afgoden. Demonen hebben hier geen macht over. Best een heftige conclusie, waar velen in onze tijd de grootste moeite mee zouden hebben.”

Maar vervolgens stelt Paulus echter dat gelijk hebben niet het belangrijkste is, maar dat het juist gaat om mensen steunen en liefhebben die een andere mening zijn toegedaan. De apostel sluit af met de conclusie dat voedsel voor God niet belangrijk is en dat je geen slechtere christen bent als je niets niet durft te eten of juist wel alles eet.

"Mijn besluit doet er niet toe. Ik wil anderen liefhebben, ondersteunen en respecteren in de keuze die zij maken."

Koornstra maakt in zijn blog de koppeling naar al dan niet vaccineren: ”Ons advies is daarin zoals dat van Paulus: ’Doe naar je geloof en veroordeel anderen niet, maar heb ze lief’. Heb je geloof dat God je beschermt tegen corona of vertrouw je erop dat God je via het vaccin kan behoeden voor ziekte? Heb je twijfels over de goede intenties van de politiek en de farmacie of heb je juist volle vertrouwen in de keuzes van belangrijke medici? Ben je bang dat het vaccin een wapen van de vijand is of hoop je dat het vaccin ons uit de crisis haalt? Paulus antwoord is ook ons antwoord: ’Doe naar je geloof en veroordeel anderen niet, maar heb ze lief’.”

De spreker en auteur schrijft vervolgens dat veel mensen benieuwd zijn naar de keuze die hijzelf maakt. Daar wil hij zich echter niet over uitlaten: ”Niet omdat ik me schaam of bang ben voor de gevolgen, maar omdat mijn mening of mijn besluit er niet toe doet. Ik wil anderen liefhebben, ondersteunen en respecteren in de keuze die zij maken. Ik wil niet trots zijn op mijn keuze en zal die zeker niet aan anderen opdringen. In het koninkrijk van God gaat het niet om je gelijk, maar om de houding van je hart. Dat is de kern van de eindeloze discussies die Jezus met farizeeën en Schriftgeleerden had."

"De komst van een vaccin is voor mij juist een teken van Gods voorzienigheid."

Gods voorzienigheid?
Er wordt binnen het christendom verschillend gedacht over vaccineren tegen het coronavirus. Zo noemde arts Alie Hoek-van Kooten de ontwikkelde vaccins tegenover CIP.nl ”een cadeau van God”. Ze stelde ook nooit te hebben begrepen waarom sommige mensen geen vaccin nemen omdat ze niet vooruit willen lopen op Gods voorzienigheid: ”De komst van een vaccin is voor mij juist een teken van Gods voorzienigheid waar met dankbaarheid gebruik van mag worden gemaakt. In het bestrijden van ziektes liep de Heere Jezus tijdens de omwandeling op waarde voorop. en ziektes voorkomen lijkt mij en kwestie van gezond verstand.”

Anne Borkent stelt dat we doorgeslagen zijn in maakbaarheidsdenken door vaccins haast heilig te verklaren en mensen die ervoor kiezen het niet te doen zich schuldig te laten voelen: ”Er zijn veel vooraanstaande wetenschappers die aangeven dat coronavirussen niet weggaan door vaccinaties. Ze zullen continu blijven muteren (waarbij ze in de loop van de tijd juist minder dodelijk worden, en niet meer). God heeft ons hersens gegeven en daar mogen en moeten we gebruik van maken, onder andere door vaccins te ontwikkelen. Het huidige maakbaarheidsdenken slaat echter door. We denken dat we ‘al die zieken en doden’ zelf kunnen voorkomen, door ons te laten vaccineren. Ik vind het schandalig om deze druk op mensen te leggen, want helaas zullen mensen blijven sterven aan allerlei griep- en coronavirussen, ongeacht vaccinaties. Ook voor influenza worden elk jaar nieuwe vaccins ontwikkeld. Moeten we dan mensen die de griepprik niet nemen de schuld geven van het overlijden van gemiddeld 6000 mensen per jaar aan influenza?”

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het is Martin's goed recht om niet te zeggen of hij wel of niet is gevaccineerd. Mij maakt dat persoonlijk niets uit, je mag van mij alles weten, behalve mijn PIN-code.

Wel of niet vaccineren is sowieso een goed recht.

Wat er verder gezegd wordt door Martin kan ik alleen maar beamen.Precies Fred wel of niet vaccineren is en blijft (hopelijk) een goed recht. Terwijl juist dat meer en meer bestreden wordt. Waarbij mensen die zich niet willen laten vaccineren steeds meer in een hoekje gezet worden als asociaal, anti-vaxxer of wappie door o.a. sociale druk, verplichting (nu nog bepaalde beroepen, leaseplan) en door maatregelen in buitenland.
K
(Te) weinig mensen begrijpen deze woorden van Paulus rondom het eten van heidens offervlees. Voor offervlees kun je heden ten dage van alles invullen waar christenen onderling van mening over verschillen. Het is een echter een klein voorbeeld van een heel groot thema bij Paulus. Namelijk dat het er niet om gaat wat je wel of niet doet, maar dat het er om gaat waarom je dingen wel of niet doet. Namelijk uit liefde tot God en de naaste. En dan is het geen probleem en heel goed mogelijk dat die keuzes soms verschillend uitpakken.
Toon meer reacties (12)