koraal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

02 september 2021 door Patrick Goede

Gigantisch koraal van 438 jaar oud ontdekt en in prima conditie

Goed nieuws! Het breedste en mogelijk oudste koraal van het Great Barrier Reef is onlangs ontdekt. Wat nog beter nieuws is, is dat het koraal in een prima conditie verkeerd. Het blad Nature meldt de ontdekking van het koraal dat volgens de metingen 438 jaar oud, 10,4 meter breed en 5,3 meter hoog is. 

Het koraal heeft de naam Muga dhambi gekregen wat in de taal van het plaatselijke Manbarra volk 'groot koraal' betekent. Het is tot dusver het breedste koraal en op 6 na hoogste koraal van de Great Barrie Reef die in totaal uit 2900 verschillende stukken koraal bestaat. Het koraal was moeilijk bereikbaar omdat de weersomstandigheden het meestal lastig maken om op de locatie te komen. Ook de stammen van het Manbarra volk waren niet met het koraal bekend.

Het koraal heeft de afgelopen jaren nauwelijks te kampen gehad met sterfte. Ongeveer 70 procent van dit grote stuk koraal is levend, wat een zeer gezond percentage is. De rest van het koraal bevat algen en spons, organismen die ook belangrijk zijn voor het ecosysteem. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen