ds David van der Meulen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

02 september 2021 door Ds. David van der Meulen

Hoe kan je het vakantiegevoel langer vasthouden?

Tijdens onze vakantie gingen we als gezinnetje naar het zwembad. De oudste twee toonden hun kunsten onder en boven water. En terwijl mijn vrouw en ik ons best deden dat niemand verzoop, kwamen we af en toe niet bij van het lachen. Met drie kleine kinderen weten we inmiddels dat vakantie geen ontspanning is maar een werkwoord. Je moet ze altijd bezig houden en telkens weer wat nieuws bedenken. En toch ben ik blij dat je echt verbinding met elkaar maakt. Je door de vrije tijd elkaar beter leert kennen en dieper van elkaar gaat houden. Maar eerlijk is eerlijk: het kost wel wat.

Als we aan het einde van de middag moe en voldaan het zwembad uitlopen, zie ik op het terras een gezinnetje van vier wat daar is neergeploft. Een mooi gezicht zo, een vredige uitstraling. Als ik wat langer kijk zie ik dat de jongste van de twee kids naar een scherm kijkt. Helemaal geboeid door een filmpje op de smartphone. Snap ik helemaal denk ik: dan heb je even de rust voor jezelf. En daarna valt mijn oog op haar oudere zusje. Die zit niet gezellig te klessebessen maar is ook aan een filmpje op de telefoon gekluisterd.

Snap ik ook wel, schiet er door mijn hoofd: eindelijk even tijd met z’n tweeën. Zo kan je als stel ten minste even ongestoord met elkaar zijn. Even de kids achter een scherm parkeren, en tijd voor elkaar. Dan valt mijn oog op de vader, die druk zit te whatsappen. En de moeder heeft een leuke game op haar smartphone. Man wat ben ik weer een ouderwetse dominee denk ik. Dit is natuurlijk gewoon geworden. Het nieuwe normaal, zeg maar.

Tegelijk kan het plaatje van die vier op het terras me niet loslaten. Want tijdens de lockdown met de kids op school door middel van een scherm, was dat normaal. Kon je alleen met schermen relaties onderhouden. Maar is het juist nu niet anders, nu de kids wel weer naar school mogen? Nu we elkaar weer mogen zien, wel elkaar mogen aanraken?

Wat ik wil meenemen uit mijn vakantie is meer connected zijn. Vaker met elkaar stoeien, vaker elkaar in de ogen kijken, vaker elkaar verhalen voorlezen. En jij, wat voor leuks ga jij deze week met je bestie doen? Amen!

Bekijk de radiocolumn!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen