Pieter Grinwis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 augustus 2021 door Redactie

Vier christelijke politici in top tien meest 'waardevolle' Kamerleden

Christelijke politici scoren hoog bij de Nationale Politieke Index. Met deze index probeert men op een objectieve manier inzichtelijke te maken hoe waardevol Kamerleden zijn. In de top twintig van de meest waardevolle Kamerleden zijn maar liefst zes politici van SGP en ChristenUnie te vinden.

”Iedere maand publiceert de Nationale Politieke Index een ranglijst van alle 150 Kamerleden en hun prestaties in het parlement”, legt de organisatie op haar website uit. Daarbij meet men de drie belangrijkste functies die Tweede Kamerleden hebben: wetgever, controleur en volksvertegenwoordiging. Er is een formule ontwikkeld waardoor deze drie functies meetbaar zijn geworden. De data die daarbij wordt gebruikt is afkomstig van de Tweede Kamer zelf. Daardoor is men in staat Kamerleden een objectieve score toe te kennen bij elk van de drie functies. Deze worden bij elkaar opgeteld, wat weer leidt tot een ranglijst van Kamerleden. Lees hier meer over hoe dat in zijn werk gaat.

Op 1 augustus publiceerde men een ranglijst van alle Kamerleden. Helemaal bovenaan staat Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging. Pieter Grinwis, die sinds de verkiezingen in maart namens de ChristenUnie in de Tweede Kamer zit, staat op een verdienstelijke tweede plaats. Zijn partijgenoot Mirjam Bikker is terug te vinden op de zevende plaats van de ranglijst.

Ook twee SGP’ers staan in de top tien van de ranglijst. Chris Stoffer heeft de zevende plaats behaald en Roelof Bisschop staat een plaatsje lager. In de top 20 staan nog twee politici van ChristenUnie en SGP. Don Ceder (CU) staat op de zestiende plek en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij bezet de twintigste plaats.

Wat verder opvalt is dat er in de top twintig van de meest waardevolle politici geen enkele politicus van de drie grootste partijen te vinden is. Kamerleden van VVD, D66 en PVV blijken dus een stuk minder 'waardevol' te zijn dan die van andere partijen, terwijl ze beschikken over veel meer middelen en mogelijkheden.

Bekijk hier de hele ranglijst.


Politiek
- Sigrid Kaag stapt na motie van afkeuring op als minister en wenst haar collega's "Gods zegen"
- CDA, ChristenUnie en GroenLinks komen met Nationaal Isolatieprogramma
- Video: Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers over het formatiedrama
- CDA-congres: Vormt de 'C' een belemmering voor de partij?
- Terugkijken: ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker blikt terug op formatiedebacle
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

F
Mooi visitekaartje voor de christelijke politiek. Caroline, gefeliciteerd dat je zo gewaardeerd wordt, dik verdiend!
Inderdaad, bemoedigend nieuws, ook voor ChristenUnie en SGP!