Ark van Noach
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 augustus 2021 door Jeffrey Schipper

Had de Ark van Noach dezelfde verhoudingen als moderne zeeschepen?

"Onze dominee vertelde pas dat de afmetingen van de Ark van Noach dezelfde verhoudingen hebben als moderne zeeschepen. Het geeft aan dat het ontwerp erg goed in elkaar zat en dat het ontwerp zijn tijd heel ver vooruit was. Ook noemde de dominee een onderzoek van een scheepsbouwkundige die aangetoond heeft dat de Ark vijf keer stabieler was dan de internationale regels tegenwoordig eisen. Onze dominee had de verwijzing naar het onderzoek ergens gelezen, maar wist niet meer precies waar. Weet u waar ik dit onderzoek kan vinden?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"De Bijbel vertelt in Genesis 6 dat Noach een schip moest bouwen van 300 el lang, 50 el breed en 30 el hoog", antwoordt dr. ir. W. M. de Jong, adviseur en onderzoeker. "De replica die door Johan Huibers gebouwd is, toont hoe een schip met dergelijke afmetingen eruit ziet. (...) Dankzij zijn afmetingen is de Ark geschikt om te varen op een wereldomspannende overstroming met zeer hoge golven, opgezweept door stormen, uitbarstingen van vulkanen en Tsunami’s. Door de lengte van 150 meter (wanneer we er van uitgaan dat een el 50 cm lang is) zouden golven van 50 meter hoog, met een aanloophelling van 100 meter, stabiel doorstaan kunnen worden. Verder is nog opmerkelijk dat de breedte-hoogte verhouding van het schip 5:3 is. Deze verhouding nodigt de scheepsbouwer uit gebruik te maken van driehoeken met een schuine zijde van 5 eenheden en aanliggende rechthoekszijden van 3, respectievelijk 4 eenheden."

"De Ark van Noach verschilt totaal van de schepen die in de oudheid gebruikt werden en ook in de eeuwen daarna", vervolgt De Jong. "Pas in 1858 werd een schip gebouwd (de Great Eastern) dat groter was. Ook uit de vele zondvloedverhalen van de mensheid blijkt dat de Ark totaal verschilde van wat mensen konden bedenken als ze een groot schip moesten omschrijven. In de zondvloedverhalen worden vlotten gebruikt, kano’s al dan niet aan elkaar verbonden en kisten; volgens het Gilgamesj-epos (ca. 2100 v. Chr.) zag de Ark eruit als een kubus."

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Kortom we weten het niet, Noach heeft Gods opdracht vervuld, reden genoeg omdat te geloven.
N
Het was een harde werker die Noach en dat allemaal zonder bouwlift ,cirkel zaagmachine,kettingzaag,(accu)boormachine en Gamma
Toon meer reacties (3)