studentenvereniging Voetius
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

30 augustus 2021 door Leonard van Aalst, De Waarheidsvriend

Preekvergaderingen zijn de corebusiness van studentenvereniging Voetius

Theologiestudenten die van diepgang en gezelligheid houden, verzamelen zich op maandagavond voor een activiteit van Voetius. Op deze vereniging worden theologen vanuit gereformeerd perspectief uitgedaagd en bevraagd, schrijft De Waarheidsvriend.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

De G.T.S.V. Voetius (Gereformeerde Theologen Studentenvereniging) is een vereniging waar studenten stevig discussiëren en waar ze na een pittig college stoom kunnen afblazen. Tijdens de avonden staan verschillende activiteiten op het programma: studiekringen, bijbelkringen, huishoudelijke vergaderingen en preekvergaderingen. We komen twee keer per drie weken samen. Op onze vereniging worden theologen vanuit gereformeerd perspectief uitgedaagd en bevraagd. Hoe kijk je als theoloog naar God, de mens en de wereld om je heen? Daarnaast smeden leden op Voetius vaak vriendschappen voor het leven.

Rijke traditie
Voetius bestaat al meer dan 120 jaar. Oorspronkelijk zijn we in 1899 in Utrecht begonnen en nu resideert de studentenvereniging in Amsterdam. Een rijke stoet aan theologen is door Voetius gevormd. Wie van Voetius lid wordt, komt in een traditie te staan van vader en zoon Kievit, Graafland, Bram van de Beek, Gijsbert van den Brink en Wim Moehn. Gelukkig vinden ook vrouwen de weg naar onze vereniging. Scriba René de Reuver merkte tijdens ons lustrum op dat hij op Voetius meer leerde dan tijdens zijn studie zelf. Hoe komt dat? Wat maakt Voetius zo’n bijzondere vereniging?

Twee pijlers
Het verenigingsleven van Voetius staat op twee pijlers. De eerste pijler is de gereformeerde theologie. Onze naam verwijst naar de zeventiende-eeuwse theoloog Gisbertus Voetius. Hij streefde naar een eenheid van wetenschap en vroomheid en dat ideaal is ook ons ideaal. Daarom is het motto van de vereniging: ‘De vreze des Heeren is het beginsel der wijsheid.’ De tweede pijler is de amicitia, de vriendschap. Goede theologie kan immers niet zonder goede vriendschappen. Daarom sluiten we onze avonden altijd af met een gezellig glas bier, wijn of whiskey. We komen ongeveer twee keer per drie weken samen.

Amicitia
De andere pijler waarop de vereniging rust, is de amicitia, de vriendschap. Als je iets nodig hebt tijdens je studie, en zeker ook tijdens je studie theologie, dan is het wel vriendschap. Je verlaat als student het ouderlijk nest. Het wordt tijd voor een eigen leven. Dan komt het erop aan dat je vrienden hebt met wie je dat leven kunt delen.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 26 augustus 2021 of download de gratis pdf. Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 49,00). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Klik hier om abonnee te worden van De Waarheidsvriend!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
'k Heb zelf ook nog heel goede herinneringen aan "Voetius" tijdens mijn studietijd in Utrecht! Onderschrijf het prachtige artikel in "De Waarheidsvriend" dan ook volledig.