Vergeving komt van God
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 augustus 2021 door Wilkin van de Kamp

Vergeving schenken is de mooiste vorm van liefde

God wil graag dat wij zijn zoals Hij is: vergevingsgezind. De apostel Paulus schrijft dit aan de gemeente in Kolosse: ‘Verdraag elkaar en vergeef elkaar als iemand een ander iets te verwijten heeft; zoals de Heer u vergeven heeft, moet u elkaar vergeven’ (Kolossenzen 3:13). Voor de kerk in Efeze heeft hij dezelfde boodschap: ‘Wees goed voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft’ (Efeziërs 4:32).

Vergeving schenken is de mooiste vorm van liefde. Je bent sterk als je om vergeving durft te vragen; nog sterker ben je als je het kunt schenken. Gandhi zei eens: ‘De zwakke kan nooit vergeven. Vergeving is het kenmerk van de sterke.’ Vergeving schenken is niet iets wat we van nature gemakkelijk doen. Het is niet moeilijk om de ander te blijven haten. Het is moeilijk om de ander te vergeven. Vergeving schenken voelt irrationeel, oneerlijk en onjuist.

Hoewel vergeving schenken niet gemakkelijk is, is het in Gods ogen noodzakelijk en in ons eigen belang. C.S. Lewis schrijft: ‘Vergeving ontvangen en vergeving schenken zijn twee handen op één buik. Het is belangrijk dat de tegenstelling wordt opgeheven. Christen zijn betekent het onvergeeflijke te vergeven omdat God het onvergeeflijke in ons vergeven heeft.’ Het is een hels karwei als je in jezelf de kracht moet vinden om degene die je kwaad heeft gedaan te vergeven. Je dader vergeven, dat kun je niet.

Probeer het niet zelf op te brengen. Vergeving komt van God. Hij kent je, leeft met je mee en wil je helpen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Lees ook het CIP-interview: Wilkin van de Kamp kon jarenlang niet vergeven: "Ik was ongelooflijk boos op iemand".

Bovenstaand fragment van Wilkin van de Kamp is afkomstig uit zijn boek Hoe vergeving schenken je leven verandert. Klik hier om het boek te bestellen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Vergeving bevrijdt niet van wrok en haat, het is zelfs onmogelijk.Ze verdwijnt alleen wanneer het gezonde, door God geschonken rechtvaardigheidsgevoel bevredigd wordt.We mogen alleen niet het recht in eigen hand nemen.Wij moeten alleen vergeven als ook God kan vergeven en dat is alleen in geval van belijden en berouw.(1 Joh 1:9)
T
Vergeven is een gevoelig onderwerp, het valt mij zwaar tegen dat niemand reageert!
Toon meer antwoorden (1)