solidariteit na schietpartij Moeder Emanuelkerk Texas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 augustus 2021 door Redactie

Amerikaan (27) veroordeeld tot doodstraf voor schietpartij in kerk

Na een schietpartij in een kerk met voornamelijk zwarte gemeenteleden uit South Carolina is Dylann Roof (27) ter dood veroordeeld. Bij de aanslag in Mother Emanuel Church in 2015 kwamen negen gemeenteleden om het leven. "De gemeenteleden heetten hem welkom in de kerk. Hij slachtte hen af", stelt het panel van de rechtbank dat de zaak beoordeelde, aldus Religion News Service.

Volgens de rechter is de straf gebaseerd op wat bekend is bij het hof, maar dekt het 'niet de lading van de terreur' die door Roof is veroorzaakt. "Dylann Roof vermoordde Afrikaans-Amerikaanse gemeenteleden in hun kerk tijdens een Bijbelstudie en aanbiddingsdienst. Zij heetten hem welkom. Hij slachtte hen af. Hij deed dit met de uitdrukkelijke bedoeling om niet alleen zijn directe slachtoffers in de Mother Emanuel-kerk te terroriseren, maar zodat zoveel mogelijk mensen van de massamoord zouden horen”, schreef het panel in de uitspraak.

De advocaat van Roof probeerde nog in hoger beroep te gaan, maar dit is afgewezen. Mogelijk zal de advocaat nog naar het Amerikaanse Hooggerechtshof stappen om het leven van zijn cliënt te beschermen of een presidentieel pardon verzoeken. Volgens de aanklager is de kans klein dat deze poging zal slagen, gezien de racistische aard van de schietpartij en de brede omvang van de terreur die Roof heeft veroorzaakt in de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap. De doodstraf is in 23 Amerikaanse staten verboden en in 6 staten onder beoordeling. Dit betekent dat in nog 21 van de 50 staten de doodstraf wordt uitgevoerd. In veel gevallen zitten veroordeelden jaren in de dodencel tot de executie wordt uitgevoerd.

Foto: In 2015 werd er  uit solidariteit voor de slachtoffers van de schietpartij een stille tocht georganiseerd.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen