Ds. W. A. Zondag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 augustus 2021 door Redactie

GerGem-predikant open over predikantschap en nieuw avontuur als hoogleraar

Van hoogleraar naar predikant, om vervolgens opnieuw hoogleraar te worden. Eerder dit jaar werd ds. W. A. Zondag benoemd als bijzonder hoogleraar 'Kerk, Recht en Samenleving' aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA). De RMU en de TUA stellen de leerstoel met omvang 0,2 fte samen in. De christelijke vakorganisatie RMU sprak met hem.

"Er is een tijd geweest dat ik zo intens verlangde om de wil van God te doen, dat ik veel bad en vroeg aan de Heere wat ik moest doen", vertelt ds. W. A. Zondag. "Ik hoorde daarna letterlijk in de prediking terug dat ik predikant moest worden. Het Woord klonk: Ik heb u gesteld… Ik voelde dat ik daar niet aan voorbij mocht gaan. God bevestigde dit. (...) . Het werk als predikant geeft voldoening. Je mag studeren, preken voorbereiden, mooi werk doen onder jongeren, je mag in vreugde en verdriet bij de mensen zijn, je hebt nog bestuurlijke taken. Het is zinvol werk!"

In het RMU-interview geeft de predikant tegelijkertijd aan dat hij iets miste. "Ik miste een plek om wetenschappelijk mee te mogen doen. Dat je bijvoorbeeld iets schrijft en het echt meetelt. Dat plekje heb ik nu weer terug, ik doe weer mee met mijn drive om te onderzoeken en te schrijven. Ik mag nu weer in een omgeving functioneren waarin ik word gestimuleerd om wetenschappelijk onderzoek te doen."

Voor de RMU is het belangrijk om bij de leerstoel betrokken te zijn omdat prof. W.A. Zondag naast bijzonder hoogleraar ‘Kerk, Recht en Samenleving' ook predikant is binnen de Gereformeerde Gemeenten, en dus dagelijks bezig is op het snijvlak van werk en geloof. Deze combinatie sluit goed aan bij de RMU, die juridische kennis verspreidt op het gebied van arbeidsrecht en meedoet in het publieke debat over ethische vragen rond arbeid en beroep, vanuit een christelijke overtuiging.

Zondag: "‘Normaal betekent een bijzondere leerstoel dat je plaats gefinancierd wordt door een externe instelling. Een voorbeeld daarvan is dat een bedrijf een professor aanstelt voor onderzoek en dat het bedrijf het werk dat de professor doet, betaalt. Ik was niet zo zeer op zoek naar salaris, maar ik zocht wel een organisatie die formeel verantwoordelijkheid wilde nemen voor het onderzoek. Al snel bleek de RMU een geschikte partner te zijn, gezien het onderwerp van de leerstoel."

De inauguratie vindt plaats op D. V. 23 september. Klik hier om het volledige RMU-interview te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen