Gomarus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 augustus 2021 door Patrick Simons

Onderwijsinspectie: Ouders homoseksuele leerlingen inlichten was beleid op reformatorische scholengemeenschap

Het onderzoeksrapport van de Onderwijsinspectie naar de reformatorische scholengemeenschap Gomarus in Gorinchem wordt nog niet gepubliceerd. Woensdag diende het kort geding dat de school had aangespannen omdat men vindt dat er feitelijke onjuistheden in het onderzoeksrapport zijn opgenomen. De rechter doet 7 september uitspraak.

Voor die tijd zal het rapport sowieso niet naar buiten worden gebracht. Het onderzoek van de Onderwijsinspectie volgde op een artikel in het NRC. Daarin vertelden verschillende oud-leerlingen dat er op de school een onveilig klimaat heerste voor homoseksuele jongeren. Sommige van die verhalen waren behoorlijk schokkend. Zo zou er een meisje in ene kamer zijn opgesloten en gedwongen zijn om tegenover haar ouders uit de kast te komen.

Gomarus kon zich niet vinden in de resultaten van het onderzoek en stelde zelfs dat er in het rapport sprake is van ”enkele passages die naar ons oordeel niet te rijmen zijn met de feitelijke bevindingen, en met de regelgeving”. Daarom besloot de school om een kort geding aan te spannen. Op die wijze voorkwam men sowieso dat het rapport direct openbaar zou komen. Gomarus wil dat er de feitelijke onjuistheden in het onderzoeksrapport eerst worden aangepast.

Beleidsnotitie
Tijdens de zitting vandaag kwam volgens de NOS naar voren dat de Onderwijsinspectie inmiddels de conclusie heeft getrokken dat Gomarus niet aan de verplichting voldoet om met name lhbti-leerlingen een veilige omgeving te bieden. Maar er kwam meer naar buiten. NRC weet te melden dat Gomarus in 2013 gebruikt maakte van een 'Beleidsnotitie homoseksualiteit'. Daarin zou onder meer gestaan hebben dat de school de ouders van leerlingen informeert wanneer blijkt dat die homoseksuele gevoelens hebben.

Die beleidsnotitie was tot dusver onbekend. Ook was bekend dat de refomatorische school in enkele individuele gevallen ouders inlichtte. De Onderwijsinspectie stelt nu echter dat dit geen incidenten waren, maar beleid. Dat zorgde mede voor de conclusie dat de school geen veilige omgeving biedt aan met name lhbti-leerlingen. De Inspectie stelt bovendien dat de school sindsdien geen nieuw doordacht beleid heeft ontwikkeld over de omgang met lhbti-leerlingen. 

7 september zal de rechter uitspraak doen en wordt bekend of de Onderwijsinspectie het rapport moet aanpassen of mag publiceren zoals het nu is.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
Wat een wonderlijke opstelling van Gomarus. Dat je ouders informeert als de leerling betrapt wordt op diefstal of pesterijen, lijkt me logisch.

Maar ouders informeren over de geaardheid van een kind?Gaat de school ook verslag uitbrengen als er een vermoeden is dat hetero-kinderen seksueel actief zijn, bijvoorbeeld?
Het laat zien dat niet alleen betreffende kinderen worstelen met hun geaardheid, maar dat ook de reformatorische scholen zich er geen raad mee weten. Een generatie geleden dacht men nog dat het een (ziekelijke) keuze was, inmiddels weet men beter.

"God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf", dat is het grootste gebod
Toon meer antwoorden (5)