Gomarus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 augustus 2021 door Redactie

Kort geding reformatorische scholengemeenschap over inspectierapport dient vandaag

Vandaag dient het kort geding dat Gomarus scholengemeenschap in Gorinchem heeft aangespannen. De reformatorische school kan zich niet vinden in het rapport van de onderwijsinspectie over de sociale veiligheid op de school.

De inspectie deed onderzoek naar aanleiding van een artikel in NRC. Daarin vertelden verschillende oud-leerlingen dat er op de school een onveilig klimaat heerste voor homoseksuele jongeren. Er zou zelfs een meisje in een kamer zijn opgesloten en gedwongen zijn om tegenover haar ouders uit de kast te komen. Zelf liet de school al weten een veilige plek voor leerlingen te zijn, welke geaardheid ze ook hebben. Ook werd er naar aanleiding van het artikel een zin over genezing van homoseksualiteit uit de lesstof verwijderd. De geschrapte zin luidde: ’Je mag wel proberen, met deskundige hulp en in de weg van het gebed, genezen te worden’.

De onderwijsinspectie stelde een onderzoek in en stelde daar een rapport over op. De school kon het rapport inzien voordat het gepubliceerd werd. Daarop besloot de Gomarus een kort geding aan te spannen omdat men zich niet kon vinden in verschillende passages uit het rapport. Vanwege de rechtszaak is publicatie van het rapport automatisch uitgesteld.

Eerder gaf Gomarus op haar eigen website tekst en uitleg over het kort geding dat ze hebben aangespannen: ’Het nu vastgestelde rapport bevat enkele passages die naar ons oordeel niet te rijmen zijn met de feitelijke bevindingen, en met de regelgeving. De Inspectie past een eenmaal vastgesteld rapport niet meer aan. We willen daarom graag hierover het oordeel van de onafhankelijke rechter vragen.'

Marijn Baggerman (20) is een van de oud-leerlingen die destijds meewerkte aan het artikel van NRC. Vandaag zal hij ook aanwezig zijn in de rechtszaal, zo laat hij op Twitter weten: "Vandaag zit ik voor het eerst in een rechtszaal, om het kort geding wat de Gomarus aanspant tegen de resultaten van de onderwijsinspectie te volgen. Een bizarre wending natuurlijk in dit verhaal. We willen serieus genomen worden, gehoord worden."

Tegenover RTL Nieuws. geeft Marijn aan geen hoge verwachtingen te hebben: ”Gomarus is een goede school, met goede resultaten en een hoog slagingspercentage. Die onveilige sfeer achter de schermen waarin leerlingen niet zichzelf kunnen zijn, is heel moeilijk te bewijzen.”

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Mag er RECHT gedaan worden !!