Een kring is zowel boeiend als leerzaam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET OMEGA

 

Hoe houd je een kring zowel boeiend als leerzaam?

Wat hebben we het gemist om elkaar in kleine kring te ontmoeten! Omega lanceert een gratis cursus die je huisgroep een nieuwe impuls kan geven. Want wat schiet je ermee op als het alleen maar heel warm en persoonlijk is zonder dat je echt veel leert? Of andersom: dat je veel leert, maar dat het saai en droog is?

We hebben een enorme behoefte om elkaar in de ogen te kijken

Door de beperkingen van corona is ieder zich ervan bewust hoe belangrijk de kleine groepen zijn. We hebben een enorme behoefte om elkaar in de ogen te kijken, dichtbij te komen. De persoonlijke uitwisseling die in kringen centraal staat is een onmisbare dimensie van ons geloofsleven. Maar het vraagt nogal wat om een kring echt fris, boeiend, maar ook leerzaam te laten zijn. Voor je het weet draai je in een kringetje en kom je samen niet veel verder. Een gezonde kring waar ieder aan bod komt én waar ieder door opgebouwd wordt, krijg je niet vanzelf. In dit artikel gaan we in op een paar uitdagingen en valkuilen in de dynamiek bij zo’n kleine groep die je kunt tegenkomen. In een volgend artikel gaat het over de vraag hoe je zorgt dat er inhoudelijk genoeg uitkomt.

Maar het vraagt nogal wat om een kring echt fris, boeiend, maar ook leerzaam te laten zijn. Voor je het weet draai je in een kringetje en kom je samen niet veel verder. Een gezonde kring waar ieder aan bod komt én waar ieder door opgebouwd wordt, krijg je niet vanzelf. In dit artikel gaan we in op een paar uitdagingen en valkuilen in de dynamiek bij zo’n kleine groep die je kunt tegenkomen. In een volgend artikel gaat over de vraag hoe je zorgt dat er inhoudelijk genoeg uitkomt.

In een kring komt iedereen aan bod.
Dat gaat niet vanzelf want ieder is verschillend: extravert of introvert, primair of secundair, dominant of afwachtend en ga zo maar door. Voor je het weet verloopt het groepsproces langs voorspelbare patronen. Dat wil je liever niet maar hoe stuur je dat? De ervaring leert dat elk mens het nodig heeft gezien en gehoord te worden. Als je geen bijdrage hebt kunnen leveren ga je onvoldaan naar huis. Een kringleider speelt hierin een belangrijke rol. Het helpt dan als je samen gebruik kunt maken van materiaal dat originele opdrachten en prikkelende vragen aanreikt zodat de interactie niet voorspelbaar maar verrassend is.

Jezelf blootgeven doe je niet zomaar

In een kring kun je persoonlijk worden.
Dat vraagt allereerst om een veilige context en ook die krijg je niet vanzelf. Het is verleidelijk om in kleine groepen jezelf een beetje buiten schot te houden. Praten over van alles is gemakkelijk: jezelf blootgeven doe je niet zomaar. Toch is dat essentieel. Paulus zegt dat hij niet alleen het evangelie maar ook zichzelf heeft gegeven (1 Thes. 2: 8). De mooie uitdaging van een kring is dat je echt dicht bij elkaar komt, dat je ervaart dat God diepere lagen in je leven aanraakt. Goed kringmateriaal zorgt dat de aandacht op een gezonde manier verdeeld wordt tussen God en ons. Je komt op die manier dichtbij God maar ook dichtbij elkaar. 

Een kring moet echt ergens over gaan.
Goed kringmateriaal moet er ook voor zorgen dat je niet in een kringetje blijft draaien. Dat is een uitdaging want ieder heeft zijn stokpaardjes en voor je het weet krijg je een herhaling van zetten. Het is belangrijk dat er een goeie balans is tussen persoonlijke uitwisseling en inhoudelijke input. Als het goed is ontdek je samen elke keer weer nieuwe dimensies van Gods Koninkrijk, nieuwe aspecten van wat God voor ons bedoelt. Als je niet groeit in kennis loop je het risico dat je uitgekeken raakt op de dingen van God. Stilstand is achteruitgang. Een leergierige houding werkt aanstekelijk want je stimuleert elkaar in het actief zoeken naar verdieping.

Er is ruimte voor stilte en luisteren en dat creëert verwachting

Een kring is op Gods aanwezigheid afgestemd.
Het mooiste is als je elke keer wanneer je bij elkaar komt ervaart dat God erbij is zodat er onverwachte dingen kunnen gebeuren. We weten allemaal dat Jezus heeft gezegd dat waar twee of drie in zijn naam bij elkaar komen, Hij in hun midden is. Dat betekent per definitie dat je op een ander level bezig bent dan het sociale alleen. Goed kringmateriaal houdt rekening houdt met wat God wil doen waardoor we niet over Hem praten alsof Hij er zelf niet bij is. Er is ruimte voor stilte en luisteren en dat creëert verwachting. Hoe voorkomen we dat de kring geen herhaling van zetten is maar dat het meer weg heeft van een spannende ontdekkingsreis.

De Omega-cursus zorgt voor deze spannende dynamiek.
Hieronder willen we uitleggen hoe de Omega-cursus is opgebouwd en hoe we het bovenstaande helpen faciliteren. Elke bijeenkomst bestaat uit verschillende opdrachten en een aantal items:

  • Drama: een sketch waarin een concrete situatie wordt neergezet door acteurs: een mini sitcom waarin een drietal vaste karakters herkenbare dilemma’s uitspelen.
  • Interview: een gesprek met iemand die rond het thema van de bijeenkomst een bijzonder verhaal te vertellen heeft over de realiteit van God in zijn of haar leven.
  • Tutorial: een filmpje waarin op een creatieve en visuele manier een stukje onderwijs wordt gepresenteerd: kort en bondig, to the point.
  • Opdrachten: op steeds weer verschillende manieren worden dingen aan de orde gesteld zodat de interactie in de groep verrassend blijft.

Door als groep in te loggen op de Omega-site krijg je toegang tot de inhoud van 7 meetings van zo’n 5 kwartier. Elke bijeenkomst verloopt op een andere manier en is zo opgezet dat het vragen losmaakt en het gesprek over de inhoud echt van de grond komt. De interactie in de groep is niet afhankelijk van een leider want via het scherm wordt de bijeenkomst als het ware geregisseerd en wijst alles zichzelf. Er is bij de cursus ook een app waarop aanvullend materiaal beschikbaar wordt gesteld.

Probeer jij de Omegacursus ook gratis uit met je kring? Geef het een nieuwe impuls!