Afghanistan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 augustus 2021 door Open Doors

Afghanistan onder de sharia: een grimmig toekomstperspectief

Nu de Taliban aan de macht is en de shariawet heeft geïnstalleerd in Afghanistan, vreest een kleine populatie van christenen in het land het allerergste. In een recent interview met Reuters, gaf Taliban-commandant Waheedullah Hashimi aan dat er onder de Taliban geen democratie komt. Er zal geen andere wet zijn dan de sharia. Afghanen weten wat dat betekent: onderdrukking, vervolging van vrouwen en meisjes, homoseksuelen, Sikhs en christenen.

Hashimi: “Er komt geen democratie, dat systeem heeft geen enkele basis in ons land. We gaan niet bediscussiëren welk type politiek systeem wij in Afghanistan moeten hebben, want het is duidelijk. Het is de sharia, en dat is het.”

Tijdens de jaren negentig hebben de Afghanen en de wereld de strikte interpretatie van de Taliban leren kennen toen de Taliban ook aan de macht waren in het land. Extreme inperking van de vrijheid van vrouwen en gewelddadige straffen voor ongelovigen, inclusief gelovigen die hun moslimgeloof opzij hebben gezet om Christus na te volgen.

"We vragen u te blijven bidden voor onze broeders en zusters. We moeten bidden zonder ophouden."

Broeder Sam, Open Doors-directeur voor Azië, vraagt om gebed: “Dit zijn onzekere tijden voor christenen in Afghanistan. Het is levensgevaarlijk. We weten niet wat het einde van de maand zal brengen, welke interpretatie van de sharia we zullen zien. We vragen u te blijven bidden voor onze broeders en zusters. Ze hebben te maken met enorme tegenslagen. We moeten bidden zonder ophouden.”

In een exclusief interview met CBN maakt lokale gelovige Hamid de journalist deelgenoot van zijn angst dat de Taliban de hele christelijke gemeenschap in zijn land zullen wegvagen. “We kennen een gelovige met wie we werken in het noorden van het land, een leider. We zijn alle contact met hem verloren, nadat zijn stad in handen is gevallen van de Taliban”, vertelt Hamid. “Er zijn drie steden waar we alle contacten met onze medebroeders en zusters zijn kwijtgeraakt.”

“De namen van sommige gelovigen zijn bekend in hun gemeenschap, mensen weten dat ze zich hebben bekeerd van de islam naar het christelijk geloof. Ze worden beschouwd als afvalligen; en op afvalligheid staat de doodstraf”, vertelt Hamid. “De Taliban staan erom bekend dat ze deze straffen ook uitvoeren.”

"Er zijn drie steden waar we alle contacten met onze medebroeders en zusters zijn kwijtgeraakt."

Sinds de Taliban begin vorige week de macht grepen, verkeren veel Afghanen in grote angst en onzekerheid. De chaos op de luchthaven illustreert hoe wanhopig mensen het land uit willen. Ze zien geen enkel toekomstperspectief meer in eigen land. De man die het vliegtuig vastgreep bij het opstijgen en later uit de lucht naar beneden viel, is een even tragisch als symbolisch beeld. Met zijn val zag de wereld de vrijheid die beloofd was, uiteenspatten. Net zoals de Twin Towers in september 2001. Wat overbleef waren stof, ruïnes, verloren levens en vervlogen hoop.

Foto: Open Doors


Afghanistan
- Telefooncontrole door de Taliban: het bezit van een Bijbel is dodelijk
- Taliban zaaien doodsangst: 5 belangrijke vragen over christenen in Afghanistan
- Taliban bedreigen Afghaanse christenen: "We weten waar jullie zijn"
- Wat de triomf van de Taliban tot ons te zeggen heeft
- Evangelist Robby Dawkins: "De Taliban zullen Afghaanse christenen uitroeien"
Meer over Afghanistan »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen