Amerikaanse christelijke studenten verliezen mogelijk financiering
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 augustus 2021 door Redactie

Mogelijke wetswijziging regering-Biden: verliezen christelijke studentenverenigingen financiering?

De regering-Biden overweegt wetgeving aan te passen, waardoor Amerikaanse christelijke studentenverenigingen dreigen financiering van universiteiten te verliezen, meldt de Christian Post. De 'Free Inquiry Rule' voorkwam tot nu toe dat universiteiten fondsen in konden trekken wanneer ze het niet eens zijn met de visie van een groep studenten. Wanneer deze wetgeving wordt aangepast, kan dit grote gevolgen hebben voor christelijke studentenverenigingen met conservatieve beleidsvoering.

Vlak voor het aflopen van het regeertermijn van regering-Trump in november 2020 werd de 'Improving Free Inquiry, Transparency, and Accountability at Colleges and Universities'-wetgeving aangenomen, ook wel bekend als de Free Inquiry Rule. De wetgeving beschermt christelijke studentenverenigingen met conservatieve opvattingen over onder andere het huwelijk en seksualiteit. Christelijke verenigingen die bijvoorbeeld homoseksualiteit afkeuren, dreigen financiering te verliezen wanneer de wetgeving wordt aangepast.

De regering-Biden geeft aan niet te gemakkelijk om te gaan met de wetgeving. Bij het wijzigingen van de wet moet zorgvuldig worden gekeken naar de rechten van studenten en universiteiten. "Basiselementen zoals het Eerste Amendement, de anti-discriminatie vereisten en het promoten van een inclusieve leeromgeving staan in de overweging centraal", aldus Waarnemend adjunct-secretaris voor Office of Postsecundair Onderwijs Michelle Asha Cooper.

In het najaar van 2020 dreigde ook Nederlandse christelijke studentenverenigingen financiering te verliezen vanwege hun kijk op seksualiteit. Volgens het Leids studentenweekblad Mare gaan er al jaren geruchten dat homoseksuele leden van Navigators, de overkoepelende christelijke studentenorganisatie waar NSL onderdeel van is, geen bestuursfunctie mogen bekleden. De christelijke studentenvereniging moest in gesprek met de gemeente over deze geruchten, om te voorkomen dat de financiering van NSL zou worden ingetrokken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen