Hebreeuws
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 augustus 2021 door PThU

Opfriscursus Hebreeuws: Psalmenpassages in een tijd van nieuw normaal

In oktober 2021 komt de gereviseerde Nieuwe Bijbelvertaling uit, die zeker weer veel aandacht zal trekken. Hoe oud de Bijbel ook is, mensen zullen de teksten blijven lezen of horen via apps en podcasts, preken en leerhuizen. In een wereld waarin het individu hoogtij viert, worden de zeer persoonlijk geformuleerde Psalmen ineens heel modern. Tegelijk blijven ze door het Hebreeuws ook altijd wat weerbarstig. Ontstaan in een totaal andere wereld dan de onze en geschreven in een oud oosterse taal, met kenmerken van typisch oud oosterse poëzie en oud oosterse beeldspraak.

Nu we al langere tijd te maken hebben met een ‘nieuw normaal’, gaan ook veel Psalmen ineens weer anders oplichten. Velen zijn in de afgelopen tijd zelf door het dal van diepe duisternis van Psalm 23 heen getrokken, anderen werden opeens geconfronteerd met de taal van Psalm 91 over de pest die ronddwaalt in het donker, waarin we verstrikt kunnen raken als in het net van de vogelvanger (Psalm 91:3). Maar wat bedoelde die Psalmdichter daar nu mee? En hoe zit het met die Psalm 139 waarin de psalmdichter lijkt te suggereren dat God ons leven van tevoren zou hebben bepaald (Psalm 139:16)?

Deze cursus is gericht op het hernieuwen van de kennis van het Hebreeuws aan de hand van een aantal Psalmenpassages. De nadruk ligt op het lezen en begrijpen van het Hebreeuws van de Psalmen met het oog op de uitleg van de teksten en het actualiseren van de gelezen Psalmenpassages voor de lezer van nu. Bij het gezamenlijk lezen zal daarom ook gebruik gemaakt worden van visualisatie van met name de beeldspraak in de Psalmen, en van de aangeboden PowerPoints mag door de deelnemers gebruik gemaakt worden binnen de eigen actualisatie in het werkveld.

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen