Samuel Boujadi
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 augustus 2021 door Redactie

Kamervragen over zoektocht vermiste evangelist in Italië

Samuël Boujadi is inmiddels ruim anderhalve maand vermist. De evangelist ging tijdens een vakantie zwemmen in het Italiaanse kratermeer van Bracciano en verdween. Vrienden willen de zoektocht nog niet opgeven en stuurden ook een brandbrief naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Inmiddels zijn er ook Kamervragen gesteld over de zoektocht.

Brandbrief
Al sinds de dag van zijn verdwijning, doen de naasten van Samuël er alles aan om hem te vinden. Tot dusver bleef dat helaas zonder resultaat. Men is van plan om nog één laatste zoekactie te organiseren. Daarbij kan men de hulp van de Nederlandse autoriteiten goed gebruiken. In Italië verliep het contact en de samenwerking met de autoriteiten op zijn zachtst gezegd stroef. Bovendien hebben zij de zoektocht inmiddels opgegeven. Dat gaat er bij de vrienden van Samuël niet in en daarom stuurde Daniël van Deutekom namens hen allemaal een brandbrief naar het ministerie van Buitenlandse Zaken met een roep om hulp.

Italiaanse autoriteiten
De Italiaanse autoriteiten hebben in hun ogen namelijk flink verzaakt. Zo zouden ze met verouderd materiaal hebben gewerkt en hulp van buitenaf geweigerd hebben, zoals zoekhonden die vrienden van Samuël hadden laten overkomen uit Nederland. Sterker nog: de autoriteiten weigerden het gebied te doorzoeken waar de speurhonden aansloegen. Ook het vrijwillige reddingsteam van het Gardameer, dat overkwam om te helpen zoeken, werd door de lokale autoriteiten gedwarsboomd.

Kamervragen
De zaak is inmiddels ook doorgedrongen tot de Tweede Kamer. Er zijn namelijk Kamervragen gesteld over de zoektocht. De vragen werden ingediend door Caroline van der Plas (BBB), Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Segers (CU). Er wordt nadrukkelijk aan demissionair minister Kaag gevraagd hoe zij kijkt naar het handelen van de Italiaanse autoriteiten. Ook wordt er gevraagd hoe zij kijkt naar de verantwoordelijkheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken wanneer er in het buitenland een Nederlander vermist raakt.

De drie volksvertegenwoordigers vragen vervolgens of de demissionair minister van plan is om Nederlandse professionals, vrijwilligers of experts van politie en defensie in te zetten bij de zoektocht naar Samuël. Ook vragen ze of ze bereid is de kosten die familie en vrienden inmiddels hebben gemaakt bij de zoektocht te vergoeden. Dat werd eerder door de Nederlandse ambassade in Italië namelijk toegezegd. Tot dusver is er echter niets vergoed. Van der Plas, Van der Staaij en Segers dringen er bij Kaag op aan op alle vijftien Kamervragen voor 23 augustus te beantwoorden vanwege de urgentie van deze zaak.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zo tragisch. Bid dat Samuel snel gevonden wordt.