Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

20 augustus 2021 door Arie van der Veer

Lezen en bidden rondom het eten: een mooie gewoonte

Steeds minder gezinnen sluiten de maaltijd af met gebed. Bijbellezen aan tafel gebeurt ook al steeds minder. Natuurlijk wil dat lang niet altijd zeggen dat het contact met God slechter is. Er zijn ook nieuwe gewoonten ontstaan, zoals stille tijd, gebedskringen, gebed en gesprek na de dienst.

Maar bidden voor het eten en Bijbellezen erna zijn wel goede gewoonten. Je staat er zo elke dag bij stil wat Jezus ooit heeft gezegd: ‘dat een mens niet van brood leeft, maar van alles wat de mond van de HEER voortbrengt’.

Net als elk ander mens wilde Jezus Zijn kracht alleen ontlenen aan Gods zorg en beloften.

Jezus haalde deze tekst aan, toen de duivel Hem probeerde te verleiden om ontrouw te zijn aan Zijn roeping. Zijn roeping was om echt mens te zijn. Geen gebruik te maken van Zijn goddelijke macht en kracht. Net als elk ander mens wilde Jezus Zijn kracht alleen ontlenen aan Gods zorg en beloften.

Die tekst kwam uit de Thora.
In Deuteronomium 8 wordt Israël herinnerd aan de veertig jaar die het volk in de woestijn heeft doorgebracht, nadat het was bevrijd uit Egypte. Tijdens die reis voorzag God het hele volk elke dag van eten. ’s Morgens was er manna en ’s avonds waren er kwakkels.

God had dat aan het begin van de woestijnreis beloofd. Met een dubbel doel. Uiteraard om Zijn volk van eten te voorzien, maar ook om het volk elke dag te leren dat dagelijks voedsel nooit vanzelfsprekend is.

Elke dag liet God dit wonder gebeuren. Zó leefde Israël dus ten diepste elke dag van het Woord dat uit Gods mond kwam.

Dat was de dagelijkse les voor Israël. Dagelijks brood, niet als automatisme, maar als dagelijks wonder.

God sprak en het was er.

Dat was de dagelijkse les voor Israël. Veertig jaar lang. Dagelijks brood, niet als automatisme, maar als dagelijks wonder.

Voor iedereen is er dagelijks brood. Dat brood komt voort uit de zorg van God voor ons en de wereld. Daarom is lezen en bidden rondom het eten zo’n mooie gewoonte.

Wij leven van Gods Woord.
Ook in een tijd, waarin alles vanzelfsprekend lijkt.
Ons dagelijks brood is net als manna.
Het is elke dag een cadeau van God.
Laten we dat nooit vergeten!

‘Er staat geschreven: De mens leeft niet van brood alleen, maar van ieder woord dat klinkt uit de mond van God. - Mattëus 4:4

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen