homoseksualiteit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 augustus 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik heb een vriend die een relatie met een man heeft: mag ik met hem omgaan?'

"Ik heb een vriend die op mannen valt. Hij is/was zelf ook kerkelijk, maar hij heeft er wel voor gekozen om een relatie aan te gaan met een man. Ik vind het erg moeilijk hoe hiermee om te gaan", maakt een vragensteller duidelijk in de vragenrubriek van Refoweb.nl. De vragensteller staat niet achter de relatie van zijn vriend. "Daarnaast wil ik ook niet doen alsof ik beter ben, want ik heb ook mijn eigen zonden."

"Eerlijk gezegd vind ik het altijd wat bijzonder als ik deze vraag krijg", reageert Herman van Wijngaarden, mede-oprichter van stichting Hart van Homo’s. "Ik heb nog nooit gehoord dat iemand vroeg: “Ik heb een vriend die ongetrouwd samenwoont, mag ik nog met hem omgaan?” Of: “Ik heb een vriendin die niet gelooft, mag ik nog met haar omgaan?” Waarom stellen we de vraag dan wél als het gaat over dit onderwerp? God zegt in de Bijbel nergens dat we alleen mogen omgaan met gelijkgestemden en met mensen die - in ieder geval in theorie - een bijbelse levensstijl hebben."

Omgaan met iemand die ongetrouwd samenwoont, of met iemand die niet gelooft, of iemand die een homoseksuele relatie heeft, betekent niet dat je instemt met zijn of haar levensstijl (ook ‘niet geloven’ is een levensstijl). Het betekent dat je deze persoon waardevol vindt, respecteert en (op z’n minst) liefhebt met de liefde die God voor elk mens heeft. Het is natuurlijk wél zaak dat je jezelf blijft in deze vriendschap en dat je je opvattingen niet verloochent. Die vriend mag gerust weten dat jij vanuit de Bijbel vindt dat een homoseksuele relatie niet Gods weg is.

Concreet: ik ga zelf met verschillende homo’s om die een relatie hebben, soms zelfs vriendschappelijk. Ze weten van mij dat ik een andere opvatting heb over homoseksualiteit, maar dat respecteren ze – en andersom. Ik zou er principieel ook geen moeite mee hebben om een homostel bij mij thuis te ontvangen", aldus Van Wijngaarden.


Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- Voormalig homo Keesjan is nu gelukkig getrouwd met een vrouw: “God heeft mijn identiteit vernieuwd”
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
Meer over Homoseksualiteit »

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Je mag zeker gedrag (ver)oordelen wat de Bijbel (ver)oordeelt! Maar je mag geen mensen (ver)oordelen. God is het die mensen(harten) oordeelt dat is niet aan ons!
A
Jesaja 5 : 20 en 21 Wee hun die het kwade goed noemen en het goede kwaad...
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)