Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 augustus 2021 door Jeffrey Schipper

Kees van der Staaij tijdens coronadebat: "Geen vaccinatiedwang en kijk breder!"

"In de strijd tegen het virus ligt veel nadruk op vaccineren als dé oplossing. Ik wil daaraan de waarschuwing blijven verbinden om niet alles van het vaccin te verwachten. Kijk breder!. En wees koersvast: geen vaccinatiedwang", aldus SGP-leider Kees van der Staaij woensdag tijdens het eerste coronadebat in de Tweede Kamer sinds het zomerreces.

Van der Staaij: "Het is niet redelijk om te verwachten dat met één wondermiddel, of dat nu een vaccin of een geneesmiddel is, alle behoefte aan medische zorg als sneeuw voor de zon verdwijnt. Daarom blijft het van belang om voortdurend in te zetten op vergroting van de mogelijkheden voor intensive care-zorg. Daarnaast moet ook buiten het ziekenhuis hoogstaande corona-zorg kunnen worden geboden, door huisartsen, door de thuiszorg. Wat is de concrete inzet van het kabinet hierop?"

"De SGP wil geen vaccinatiedwang", vervolgt de politicus. "Niet via de voordeur en niet via de achterdeur. Wij zijn er daarom op tegen dat het kabinet van plan is om niet-gevaccineerden te laten betalen voor toegangstesten om een concert bij te wonen. Die toegangstesten werden aan de Kamer voorgespiegeld als mogelijkheid om de samenleving sneller te openen dan anders verantwoord zou zijn – dat is een flop geworden. Gaan toegangstesten nu toch gebruikt worden om via de portemonnee niet-gevaccineerden onder druk te zetten?" Ook ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker "heeft bedenkingen voor een betaalverplichting voor mensen die niet gevaccineerd zijn".

Bikker legt in haar betoog nadruk op de situatie van studenten. "Eindelijk kunnen ze weer de collegezaal in. En dat is goed nieuws, want duizenden studenten zitten nog altijd op hun kamer." Haar partij juicht de coronaversoepelingen voor het hoger onderwijs en MBO toe. Tegelijkertijd maakt Bikker zich zorgen over deze groep, omdat onder deze groep nog relatief weinig jongvolwassenen zijn gevaccineerd. Daarover stelt het Kamerlid dan ook een aantal vragen. Daarbij onderstreept Bikker het belang van ventilatie.

"Dat vaccineren werkt zien we aan alle cijfers", vervolgt Bikker. "Mensen worden minder vaak ziek en ook minder ziek, ondanks een heftigere variant. Elke prik telt, zoals ook het OMT zegt." Voor de ChristenUnie is het belangrijk dat er in dit land geen tweedeling tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden ontstaat. "Alle Nederlanders moeten deel kunnen nemen aan het publieke leven. Het is aan de overheid om mensen te informeren en te overtuigen over het belang van vaccinatie. Maar uiteindelijk is het een eigen afweging, waarbij geen dwang of drang moet plaatsvinden."

D66, VVD, CDA en Volt dienden woensdag tijdens het coronadebat een motie in waarin de regering wordt gevraagd "toe te gaan werken naar de instelling van een profijtbeginsel bij het testen voor toegang, uitgaande van een eigen bijdrage". Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer steunt het plan van het demissionaire kabinet om in de toekomst een eigen bijdrage te gaan vragen voor coronatoegangstesten, als iedereen eenmaal de kans heeft gehad om ingeënt te zijn tegen het coronavirus.

De demissionaire 'coronaminister' Hugo de Jonge motiveerde het plan van het kabinet woensdagavond. Op termijn een eigen bijdrage vragen vindt hij geen vorm van directe of indirecte vaccinatiedwang. Dat zou volgens De Jonge het geval zijn als alleen een vaccinatiebewijs toegang verschaft. Of er dwang of drang van de eigen bijdrage uitgaat, hangt volgens de minister af van de hoogte van het bedrag. Dat zou "de facto toegang kunnen belemmeren", aldus De Jonge, die als mogelijke eigen bijdrage een bedrag van 7,50 euro noemde.

Bekijk het volledige debat terug en lees hier het volledige betoog van Kees van der Staaij terug:


Corona
- PKN: Gepast afstand houden, blijft het advies
- GerGem juicht afschaffing anderhalvemeterregel toe en onderstreept voorzichtigheid
- Advies CIO: geen coronapas in kerken en goede ventilatie
- Waarom ChristenUnie en SGP zich verzetten tegen de coronapas
- Een boodschap aan prikweigeraars: heroverweeg je standpunt
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Blijkt nu uit een onderzoek van Oxford dat vaccinatie niet werkt in het tegenhouden van de verspreiding + dat de effectiviteit per maand afneemt, waardoor er eigenlijk steeds weer een nieuwe prik nodig is... en dat terwijl er ook ernstige bijwerkingen kunnen zijn. Wie is er nog ziende blind en horende doof?
N
En eindelijk eens een gedegen onderzoek onder 3 miljoen samples ipv een paar honderd of duizend.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (5)