munt kruisiging
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 augustus 2021 door Redactie

Israëlische archeologen vinden eeuwenoude munt met afbeelding kruisiging

Israëlische archeologen hebben een bijzondere munt gevonden. De Byzantijnse munt met een afbeelding van de kruisiging van Jezus is naar schatting ongeveer 1500 jaar oud, meldt CBN News. "De munt laat de invloed van het christendom in die tijd zien", aldus Dr. Yoav Arbel, de leider van de opgraving in Ramat Hasharon namens de Israel Antiquities Authority (IAA).

De munt is volgens de onderzoekers van de IAA geslagen rond het jaar 638, in de tijd van de Byzantijnse keizer Heraclius. De keizer is aan de ene kant van de munt te zien. Aan de andere kant van de munt staat een afbeelding van de kruisiging van Jezus op Golgotha. De inscriptie op de munt is Grieks, met mogelijk ook een Arabische tekst. De precieze waarde van de munt is niet bekend, maar onderzoekers stellen dat het een waardevolle munt moet zijn geweest voor de eigenaar.

Naast de muns zijn er verschillende opslagmaterialen gevonden bij de opgraving in het Israëlische Ramat Hasharon. "Het laat zien dat er een actieve industrie en markthandel was in deze regio in de tijd van het Byzantijnse rijk", aldus onderzoeker Arbel van de IAA. Ook vonden de onderzoekers pannen en kookmateriaal. "Mensen hebben op deze plek niet alleen gewerkt, maar ook geleefd", concludeert de IAA-historicus naar aanleiding van de vondst.

Bron afbeelding: Israel Antiquities Authority


Israel
- Vijf misverstanden van christenen over joden
- Deze 5 profetieën van Jezus over Israël zijn uitgekomen
- Jeannette woont in Jeruzalem: "Het was mijn vriend én Israël, of geen van beide"
- Ds. Willem Glashouwer: "Jeruzalem is nog steeds bezet gebied"
- Ds. Kees van Velzen ergert zich aan anti-Israëlpolitiek: "Geen plek op aarde waar Palestijnen het beter hebben dan in Israël"
Meer over Israel »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Die munten zijn erg interessant materiaal.Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=bcxhxbuGmbM
A
lijken mij eerder de "drie wijzen" dan een kruisiging

of zie ik nou zo verkeerd?