Paus Franciscus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 augustus 2021 door Jeffrey Schipper

Paus Franciscus noemt vaccineren een "daad van liefde"

"Vaccineren is een daad van liefde voor jezelf, voor onze families en vrienden en voor alle volkeren. Vaccinatie is een eenvoudige, maar diepgaande manier om zich voor het algemeen welzijn in te zetten en voor elkaar te zorgen, vooral voor de meest kwetsbaren", aldus paus Franciscus deze week in een videoboodschap.

Paus Franciscus liet zich in maart vaccineren. Toen al onderstreepte hij dat vaccinatie een ethische plicht is en een eenvoudige manier om het algemeen welzijn te bevorderen, schrijft Kerknet. De paus sprak zich al eerder hierover uit. “Iedereen zou zich moeten laten vaccineren”, zei hij begin dit jaar in een interview aan de Italiaanse tv-zender Canale 5. “Het is een ethische keuze. Je speelt namelijk niet alleen met je eigen gezondheid en je eigen leven, maar ook met het leven van anderen.”

De videoboodschap van de paus is een onderdeel van de wereldwijde vaccinatiecampagne van de Amerikaanse organisatie Ad Council, getiteld: Het is aan jou. "Dankzij Gods genade en het werk van velen hebben we nu vaccins om ons te beschermen tegen het coronavirus", aldus de paus in de videoboodschap. Eerder noemde arts Alie Hoek-van Kooten in dit CIP-interview het coronavaccin "een cadeau van God". En demissionair 'coronaminister' Hugo de Jonge sprake van "een gebaar van naastenliefde".

Niet iedereen is het met die stelling eens. "Vaccineren doe je vooral voor jezelf, om jezelf te beschermen. Het is geen vorm van naastenliefde", stelde dr. Eppo Bruins, natuurkundige en werkzaam in wetenschaps- en innovatiemanagement, eerder op CIP.nl. "Het is wetenschappelijk nog onduidelijk of het vaccin ook beschermt tegen het overdragen van het virus aan een ander, behalve dan dat het logisch is dat je het virus minder snel overdraagt als je minder hoest en proest. Dus blijf thuis als je ziek bent, of je nou gevaccineerd bent of niet."

Lees ook:


Corona
- PKN: Gepast afstand houden, blijft het advies
- GerGem juicht afschaffing anderhalvemeterregel toe en onderstreept voorzichtigheid
- Advies CIO: geen coronapas in kerken en goede ventilatie
- Waarom ChristenUnie en SGP zich verzetten tegen de coronapas
- Een boodschap aan prikweigeraars: heroverweeg je standpunt
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Ik vraag mij af wie die naaste is waar de paus het over heeft, is dat dan de farmaceutische industrie?
C
Jezus vertelde iets over wie een naaste is. De barmhartige Samaritaan. Die nam een risico (stoppen op een plek met rovers) en maakte kosten (betaalde herbergier met onbekende eindsom) om een onbekende uit een vijandig volk te redden.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)