Nigeriaanse scholieren
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 augustus 2021 door Open Doors

Open Doors: Opnieuw Nigeriaanse scholieren ontvoerd

Gewapende mannen hebben opnieuw 15 studenten ontvoerd en vier stafleden van een landbouwschool in het noordwesten van Nigeria. Het is de jongste in een reeks massa ontvoeringen van scholieren in Nigeria dit jaar. Tijdens de aanval zondagnacht openden gewapende mannen het vuur op beveiligers van de school. Daarbij kwamen twee bewakers en een politieman om het leven.

Mohammed Shehu, een woordvoerder van het politiedistrict Zamfara, bevestigde maandag dat er bij de ontvoering drie doden waren gevallen. Bij eerdere ontvoeringen waren vaak christenen betrokken. Op dit moment is nog niet bekend of er ook christenen onder de ontvoerde studenten zijn. Bij eerdere ontvoeringen waren christelijke studenten vaak een belangrijk doelwit.

Het is al de tweede keer in een maand tijd dat de landbouwschool in de Noord-Nigeriaanse stad Bakura is aagevallen. Op 11 juli ontvoerden gewapende mannen al een leerkracht plus een staflid van dezelfde school. Maar die werden na vier dagen weer vrijgelaten.

Open Doors doet een dringend beroep op de Nigeriaanse overheid om grondig onderzoek te doen naar deze en andere ontvoeringen. Ook vraagt Open Doors om gebed voor een goede afloop voor alle betrokken studenten.

Losgeld
Sinds december zijn in het noorden al meer dan duizend scholieren en studenten ontvoerd. Na betaling van losgeld kwamen sommigen weer vrij, maar velen worden nog steeds vermist. In de afgelopen acht maanden zijn ontvoeringen van scholieren en studenten fors toegenomen. Het blijkt een even tragische als lucratieve manier om snel geld te verdienen. Uit angst hebben ruim 600 scholen in de regio sinds december besloten hun deuren gesloten te houden. De armoede en de onveiligheid in het noorden van Nigeria zijn sterk toegenomen. Als gevolg van de Covid-19-pandemie is de regio in een diepe economische crisis beland. Ook voor corona stond het noorden al te boek als een van armste regio’s van het land met hoge werkloosheidscijfers.

Dodelijke slachtoffers
De ontvoeringen zijn een symptoom voor de toegenomen onveiligheid in heel Nigeria. Gewapende overvallen en conflicten tussen gemeenschappen eisen een zware tol. Regelmatig vallen dodelijke slachtoffers onder de lokale bevolking. Vaak vragen de bandieten hoge bedragen aan losgeld. Maar zelfs na betaling blijft het onzeker of de studenten daadwerkelijk worden vrijgelaten, zo leert de praktijk.

Op 5 juli werden meer dan 120 studenten van de Baptist High School uit de plaats Kaduna ontvoerd. Vijf wisten te ontsnappen, 28 studenten werden later vrijgelaten. De kerk beweert dat er geen financiële deals zijn gesloten met de ontvoerders. Maar de president van de Nigeriaanse Baptist Convention, Israel Akanji, liet wel aan AP-journalisten weten dat er een losgeldbedrag van ongeveer 1200 Amerikaanse dollars was gevraagd per kind.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen