misbruik
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 augustus 2021 door Jeffrey Schipper

'Hoe kan ik God vertrouwen na de mishandeling van mijn vader?'

"Hoe kan ik weer op God vertrouwen? Zowel mijn kinderen als ik werden jarenlang mishandeld en vernederd door hun vader. Een dochter werd daarnaast ook misbruikt door haar vader, hij was destijds mijn man. God zag dit en kon dit voorkomen of stoppen, Hij deed dat niet. Hoe kan ik mijn kinderen weer aan God toevertrouwen?" wil een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl weten.

"Wat een moeilijke en verschrikkelijke situatie hebben jullie doorgemaakt!", reageert ds. J. A. van den Berg. "Het moet jullie allemaal innerlijk diep hebben verwond. Een makkelijk antwoord is er niet. Er blijven vragen over die wij niet kunnen beantwoorden. Bij al dit verdriet en deze pijn voelt het soms beter om te zwijgen. Een antwoord mag niet functioneren als een middel om de ernst van het gebeurde toe te dekken.

Ondanks alle vragen en verdriet over de donkere periode voor jullie als gezin, heeft God een weg gegeven waarin Hij bescherming en ondersteuning bood. Daar ligt een basis waarop weer vertrouwen zou kunnen groeien. We moeten beseffen dat het kwaad dat in deze wereld gedaan wordt niet de schuld van God is. Het komt uit het zondige hart van mensen. Waarom God dingen toelaat, is een moeilijke vraag waarop wij vaak niet meteen een antwoord weten.

Er zijn voorbeelden waarin duidelijk te zien is dat God na een donkere nacht van verdriet en lijden een nieuw begin gaf. We kunnen denken aan Job. Vooral mogen we denken aan de Heere Jezus, Die de diepste weg van lijden ging om zondaren te verlossen. God is machtig en genadig om jullie na deze tijd van verdriet en pijn ook heling en troost te geven. Misschien kun je nu er nog niets bij voorstellen, maar God kan dit kwaad dat jullie is aangedaan omkeren om jullie iets goeds te geven."

De hervormde predikant uit Sint Anthoniepolder geeft de vragensteller een aantal handreikingen mee. "Zelf noem je Gods trouwe zorg en bescherming in de laatste tijd. Spreek daar over met je kinderen. Wees ook eerlijk over het feit dat er veel vragen zijn waar we nu geen antwoord op hebben. Pas op dat er geen bitterheid tegen God in jullie hart en gezin komt. Daarmee zou je het erger maken en de weg van heling afsnijden." Hij wijst ook op de kracht van gebed en dat bij God heling, troost en kracht te vinden is.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Eerlijk ....trauma's met de centrale vaar....waar was JE nou.......