Pakistan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 augustus 2021 door Redactie

Wederom Pakistaanse vrouw beschuldigd van blasfemie: "Tientallen zwaarbewapende agenten vielen ons huis binnen"

Opnieuw is er in Pakistan een christelijke vrouw opgepakt en beschuldigd van blasfemie. De politie viel bewapend binnen bij Shagufta Rafiq omdat er in een Whatsappgroep waar de vrouw lid van is een godslasterlijke post zou zijn gedeeld. Zij en drie van haar kinderen werden gearresteerd. Dat vertelt haar echtgenoot tegenover International Christian Concern (ICC).

De echtgenoot, Masih Rafiq, deelt zijn verhaal met ICC: ”Op 29 juli vielen tientallen zwaarbewapende politieagenten en andere handhavers met geweld ons huis binnen. Ze vielen ons lastig namen telefoons, laptops en andere waardevolle bezittingen in beslag. We moesten onze handen boven ons hoofd houden en mochten niet bewegen. Mijn echtgenote Shagufta, mijn twee zonen en mijn dochter werden zonder verdere informatie of arrestatiebevel door hen meegenomen.”

Masih stelt dat zijn vrouw werd gearresteerd omdat ze lid is van een Whatsappgroep. Binnen die groep zou een voor de islam godslasterlijke tekst zijn gedeeld. De tekst is niet afkomstig van Shagufta zelf, maar men beschuldigd haar ervan dat ze de tekst zou hebben doorgestuurd. Volgens Masih is dat niet het geval en was zijn vrouw zelfs niet op de hoogte van de post.

De kinderen van het echtpaar werden al snel na de inval weer vrijgelaten, Shagufta zit echter nog steeds vast. Masih vertelt dat zijn familie vervolgens ernstig werd bedreigd: ”We zijn verhuisd naar een andere stad en moesten daarbij al onze eigendommen achterlaten. Fanatieke moslims uit onze buurt verboden ons om iets uit ons huis mee te nemen toen we vertrokken."

In Pakistan worden regelmatig christenen (onterecht) beschuldigd van blasfemie. Vaak liggen persoonlijke ruzies of religieuze haat ten grondslag aan deze beschuldigingen. Iemand die van blasfemie wordt beschuldigd is zijn of haar leven niet langer zeker in het islamitische land. Naast de overheid, die zelfs de doodstraf kan geven voor blasfemie, accepteren ook islamitische geestelijken dit niet. Burgers worden opgestookt waardoor ze het ’recht’ in eigen hand nemen. Dat leidt soms tot lynchpartijen enkel op grond van een vage beschuldiging. Bekende christenen die van blasfemie werden beschuldigd zijn Asia Bibi en het christelijke echtpaar Shagufta en Shafqat. Zij zijn vrijgesproken en het land inmiddels ontvlucht.

Overigens zal Shagufta Rafiq niet de doodstraf krijgen. Ze kan echter wel een levenslange gevangenisstraf krijgen als ze schuldig wordt bevonden aan de haar ten laste gelegde overtredingen van de blasfemiewetten. Bovendien is ze haar leven in Pakistan niet langer zeker.


Christenvervolging
- Inval bij christelijke muziekschool in China: ruim honderd studenten en stafleden opgepakt
- China zet christenen voet dwars door blokkade populaire app
- Oegandese christen door islamitische broer aangevallen met kapmes
- Waar zijn de Iraakse christenen gebleven?
- Nieuwe wet in Iran leidt tot eerste veroordelingen van christenen
Meer over Christenvervolging »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen