Mormoonse jongeren
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

17 augustus 2021 door Redactie

Van mormoon tot christen: "Ik vond genade onnozel"

Als kleine jongen was Micah Wilder de 'model-mormoon'. Hij leefde streng naar de leer van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (LDS-kerk) tot hij na een gesprek met een voorganger opnieuw de Bijbel ging lezen. "Ik vond het geloof in genade onnozel", aldus Wilder in gesprek met de Christian Post.

"Mormonisme is een geloof dat gebaseerd is op je werken. Ik ging trouw naar de kerk, stond mijn tienden af, volgde de sociale leefregels van de gemeente en ging naar de tempel om de rituelen uit te voeren. Ik geloofde dat mijn daden bepaalden hoe God over mij dacht. Ondertussen verlangde ik naar meer persoonlijke verbondenheid met Hem", vertelt Wilder over zijn jeugd.

Mormonen zijn de aanhangers van de LDS-kerk. Mormonen noemen zichzelf christenen, maar veel christenen zien mormonen niet als volgelingen van Jezus. Een groot verschil tussen christenen en mormonen is dat mormonen geloven dat God een mens was, voor Hij God werd en geloven dat je genade moet verdienen door je daden. Ze geloven in de Bijbel, maar hebben daarnaast het 'Boek van Mormon', waarin veel andere verhalen staan opgeschreven. 

Als 19-jarige werd Wilder uitgezonden naar Orlando in Florida als evangelist voor de LDS-kerk. Hier ging hij de confrontatie aan met een voorganger van een Amerikaanse baptistengemeente, Alan Benson. De intentie van Wilder was om Benson te bekeren tot het mormonisme, maar het tegenovergestelde gebeurde. "Ik geloofde dat ik hem de waarheid vertelde", aldus Wilder. Na het verhaal van Wilder, vertelde Benson wat hij geloofde. Het idee dat genade en eeuwig leven door God aan de mens wordt geschonken en niet verdiend kan worden, ging in tegen de ideologie waarmee Wilder opgroeide. "Het leek onnozel in mijn ogen", aldus Wilder. "Daarna liet hij (Benson) mij verschillende passages lezen uit het evangelie. Veel stukken had ik nooit gehoord in de LDS-kerk. Ik voelde me gefrustreerd omdat ik geen antwoord klaar had."

Benson moedigde Wilder aan om de Bijbel opnieuw te lezen als een kind, onbevangen. Naarmate de tijd verstreek, ging Wilder steeds meer van de waarheid herkennen. "Ik realiseerde me dat ik in verbondenheid met God kon leven, zonder eerst genade te hoeven verdienen. Het hangt niet af van mijn goedheid, maar van het werk dat Jezus Christus heeft volbracht."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Prachtig getuigenis. De liefde van God en de genade van Jezus verandert mensenlevens.