Jeffrey McCall - Voormalig transgender getuigt in Netflix-documentaire
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

17 augustus 2021 door Redactie

Voormalig transgender getuigt in Netflix-documentaire: "Homogenezingstherapie is niet slecht"

Een lange tijd ging Jeffrey McCall als transgendervrouw Scarlett door het leven. Hij raakte diep in de mentale problemen, had een affaire met een getrouwde man en had een drankverslaving. Na een bijzondere ontmoeting met God veranderde zijn leven en stopte hij de transitie. "Wanneer je God gaat gehoorzamen, brengt dat bovennatuurlijke vrede", getuigt McCall in gesprek met Faithwire. Zijn getuigenis is een tegengeluid in de kritische documentaire over homogenezingstherapie.

In de Netflix-documentaire Pray Away getuigt McCall van zijn positieve ervaring met homogenezingstherapie. In zijn studententijd kwam hij uit de kast, om vervolgens in transitie te gaan als transgender. In plaats van geluk, bracht de transitie hem in een depressie, alcoholisme en bedrog. God bood hem een uitkomst. "Ik wil dat beide kanten van het verhaal belicht worden. Het is dus belangrijk dat er ook een positief getuigenis in de documentaire naar voren komt", aldus de leider van de jaarlijkse, christelijke, ex-lhbti-optocht Freedom March.

De voormalige transgender vertelt over het keerpunt in zijn leven. "Ik zat op een dieptepunt toen ik onverwacht een avond niets te doen had. Dit kwam bijna niet voor. Ik vulde mijn leven altijd met feestjes en als ik niet wegging nodigde ik mensen bij mij thuis uit", aldus McCall. "Op die avond realiseerde ik me hoe ongelukkig ik was. Ik riep het uit tot God en vroeg Hem om mij te helpen." Vanaf dat gebed veranderde de situatie van McCall. Het was voor hem, ondanks zijn christelijke opvoeding, de eerste keer dat Hij Gods aanwezigheid ervoer.

McCall zocht na de ontmoeting hulp en begon met een christelijke therapeut te praten over zijn seksualiteit en genderidentiteit. Daarnaast begon hij persoonlijk God te zoeken en uit de Bijbel te lezen. "Wanneer je God gaat gehoorzamen, brengt dat zo'n bovennatuurlijke vrede. Het is waar we allemaal naar op zoek zijn. Wanneer je begint met het volgen van Gods Woord, zal vrede je leven doordringen en alles nieuw maken. Je bent een nieuwe schepping", aldus McCall. Hij benadrukt hierbij dat het niet betekent dat je nooit meer zal worstelen met seksualiteit en genderidentiteit. "Jezus werd ook verleid, maar Hij koos ervoor om niet te zondigen… Als je niet opgeeft zal je de strijd uiteindelijk winnen. Je moet op Gods genade vertrouwen", voegt McCall toe.

In de Netflix-documentaire Pray Away is het getuigenis van McCall te zien. Daarnaast vertellen andere LHBTI'ers over hun ervaringen met homogenezingstherapie in de Verenigde Staten. "Voormalige leiders en een slachtoffer van de 'homotherapiebeweging' spreken over hoe schadelijk die is voor de LGBTQ+-community en over het rampzalige voortbestaan ervan", luidt de omschrijving van Netflix. McCall biedt een tegengeluid in de documentaire.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat een prachtig getuigenis over wat God door Zijn Heilige Geest kan doen in een mensenleven! Door het leren kennen van Jezus Christus vindt de mens zijn of haar ware, door God bedoelde, identiteit, en waarachtig geluk.

Overigens zou ik zelf liever niet spreken over therapie (dat begrip roept wellicht misverstanden op) maar van een proces van levensheiliging.