Shafqat en Shagufta
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 augustus 2021 door Redactie

Pakistaans echtpaar veilig in Europa, vrijspraak wordt aangevochten

Begin juni werd het christelijke Pakistaanse echtpaar Shafqat en Shagufta in hoger beroep vrijgesproken van blasfemie. De aanklager laat het er niet bij zitten en is naar de Hoge Raad gestapt om de uitspraak te laten herzien en het echtpaar alsnog ter dood te veroordelen. Het christelijke gezin is inmiddels echter gevlucht en veilig in Europa.

Al in 2013 werd het echtpaar veroordeeld voor blasfemie ondanks dat er nauwelijks bewijs was en er sprake was van tegenstrijdige verklaringen. Vervolgens zaten ze acht jaar lang in de meest vreselijke gevangenissen en werden ze gescheiden van elkaar en hun kinderen. Pogingen tot een hoger beroep werden keer op keer gesaboteerd, maar afgelopen juni was het dan eindelijk zo ver. Het gerechtshof sprak Shafqat en Shagufta in hoger beroep vrij van alle beschuldigingen.

Nu blijkt echter dat advocaten van de tegenpartij het daar niet bij laten zitten, zo meldde advocaat Sai-ul-Malook aan Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC). Hij verdedigde het echtpaar succesvol en wist eerder al vrijspraak voor Asia Bibi te bepleiten. Nu heeft de Pakistaanse aanklager echter besloten om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad in Pakistan. Dat betekent dat men wil dat het vonnis wordt herzien. In een document van in totaal 52 pagina’s worden er tal van vragen gesteld bij de vrijspraak. Men wil dat de Hoge Raad de feiten opnieuw bekijkt en dat het echtpaar alsnog wordt veroordeeld voor blasfemie.

HVC meldt echter dat dit beroep te laat komt. HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik bevestigt dat de familie inmiddels het land is ontvlucht en in veiligheid is gebracht in een Europees land. Daarvoor sloegen verschillende organisaties de handen ineen. In een reactie laat ook de familie weten veilig te zijn. Ze zijn dankbaar voor alle hulp die ze hebben gekregen van veiligheidsdiensten en rechters in Pakistan, advocaat Malook en de diverse hulporganisaties. Ze hopen in Europa een nieuw leven op te kunnen bouwen.

Van Nifterik: ”We zijn blij en dankbaar dat de familie Pakistan kon verlaten, voordat ze opnieuw werden gearresteerd. Als ze het hoger beroep zouden moeten afwachten, zou dat zomaar weer jarenlang kunnen duren. We zijn dankbaar voor iedereen die zich voor dit echtpaar heeft ingespannen, maar boven alles zijn we God dankbaar voor deze wonderlijke redding.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen