resten aardbeving bijbel amos
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 augustus 2021 door Redactie

Onderzoekers ontdekken resten van aardbeving uit Amos' tijd

Archeologen vinden bewijs van een aardbeving van 2.800 jaar geleden bij opgravingen in Jeruzalem. De ontdekking vormt bewijs voor tijdsaanduidingen in het Bijbelboek Amos en Zacharia, meldt The Jerusalem Post

"In eerste instantie waren we verbaasd over de schade, gedateerd op acht eeuwen voor Christus, omdat de stad pas twee eeuwen later werd verwoest door de Babyloniërs", aldus onderzoekers Dr. Joe Uziel en Ortal Chalaf in het verslag van de ontdekking. Door het ontbreken van brandschade gingen de onderzoekers uit van een natuurlijke oorzaak van de verwoesting. "We vroegen ons af hoe de gevonden laag van verwoesting was ontstaan. Hierbij keken we naar de Bijbelse context van de vondst", aldus de onderzoekers.

"Het is een interessante ontdekking dat de schade komt uit de tijd waarin Amos en Zacharia spreken over een aardbeving in de oude Stad van David." De profeet Amos opent het gelijknamige Bijbelboek met een tijdsaanduiding waarin de aardbeving genoemd wordt: "De woorden van Amos, die behoorde tot de veehouders uit Tekoa, die hij gezien heeft over Israël in de dagen van Uzzia, de koning van Juda, en in de dagen van Jerobeam, de zoon van Joas, de koning van Israël, twee jaar voor de aardbeving."

Ook Zacharia benoemt de natuurramp. "Dan zult u vluchten door het dal van Mijn bergen, want het dal tussen de bergen zal reiken tot Azal. Ja, u zult vluchten, zoals u gevlucht bent voor de aardbeving in de dagen van Uzzia, de koning van Juda. Dan zal de HEERE, mijn God, komen: al de heiligen met U!" (Zacharia 14:5, HSV) De archeologen zullen hun vondsten volgende maand presenteren op de jaarlijkse 'Stad van David Research'-conferentie.

Afbeelding: Israel Antiquities Authority

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Interessant. Net als al die kleitabletten en andere artefacten in het British museum die verhalen uit de bijbel weergeven en waar de Bijbel over verteld. Bron: Jay Smith. Net als steeds meer uit de tijd van de Bijbel wordt gevonden. Zoals het Siloam bad wat recentelijk archeologisch werd ontdekt. Prachtig.