Gerard Spong
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 juli 2021 door Redactie

'Broer' ds. Kort schreef brief aan advocaat Gerard Spong: "Antichristelijke kruistocht"

Over twee weken is er meer duidelijk in de zaak rondom ds. A. Kort. Dan zal bekend worden of het Openbaar Ministerie alsnog overgaat tot vervolging van de predikant voor groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie. Dat maakte Leon Houtzager gisteren bekend op Twitter. Advocaat Gerard Spong citeerde tijdens de zitting uit een brief die hij ontving van de broer van ds. Kort. 

LEES OOK: DS KORT: "IK HEB HELEMAAL GEEN BROER"

Houtzager deed vorig jaar september al aangifte tegen de predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland in Krimpen aan den IJssel. Het OM besloot toen echter om niet over te gaan tot vervolging vanwege de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Houtzager liet het daar niet bij zitten en nam topadvocaat Gerard Spong in de arm om alsnog vervolging van de predikant van de Mieraskerk af te dwingen. Dat wilde men doen door een zogenoemde artikel 12-procedure.

Deze procedure wordt gestart wanneer iemand het oneens is het een beslissing van het Openbaar Ministerie om wel of niet over te gaan tot vervolging. Woensdag volgde er een raad kamerzitting waarin Houtzager en Spong probeerden om het gerechtshof ervan te overtuigen dat ds. Kort alsnog vervolgd moet worden.

Het betrof een besloten zitting, waardoor er weinig bekend is over de zitting. Wel deelden advocaat Spong en Leon Houtzager hun betoog met Rijnmond. Daaruit blijkt onder meer dat Spong in zijn betoog verwezen heeft naar een uitspraak van de Hoge Raad in 1969 over ritueel slachten van geiten. Daaruit blijkt volgens hem dat er wel degelijk beperkingen worden opgelegd aan religieuze groepen: ”Men kan in ons land dus zelfs vanwege zijn geloof niet zomaar een geit slachten, maar wél zomaar vanwege datzelfde geloof een homo kwetsen. Een homo geniet dus minder rechtsbescherming dan een geit.”

Ook Houtzager zelf kwam aan het woord. Hij stelde verhuisd te zijn naar Rotterdam omdat hij zich niet meer veilig voelt in Krimpen aan den IJssel. Ook stelde hij dat dominee Kort slachtoffers heeft gemaakt: ”Zijn woorden hebben geleid tot slachtoffers. Familierelaties zijn in de Mieraskerk letterlijk kapotgegaan en homo’s zijn in ernstige psychische problemen gekomen vanwege onderdrukte gevoelens en pogingen tot genezing.”

Gerard Spong vertelde verder dat hij in aanloop naar de zitting een brief ontving van de broer van dominee Kort. Hij citeerde uit deze brief: ”Mocht u besluiten om door te gaan met deze antichristelijke kruistocht, weet dan dat u eens verantwoording zal moeten afleggen voor de grote witte troon, zoals beschreven in Openbaring hoofdstuk 20 vanaf vers 11.”

Houtzager laat op Twitter weten wanneer er meer duidelijkheid zal zijn: ”Binnen 2 weken krijg ik antwoord van het Gerechtshof in Den Haag.”

CIP.nl publiceerde woensdag een uitgebreid interview met ds. A. Kort waarin de predikant zijn kant van het verhaal vertelde. Lees dat interview hier. 


Aangifte ds. Kort
- Vervolging ds. Kort stap dichterbij, tweede aangifte tegen predikant Mieraskerk
- Ds. Kort: "Ik heb helemaal geen broer"
- Dominee Kort niet bang voor rechtszaak: "Zij hebben een topadvocaat, wij een hemelse"
- Homo-activist zet met advocaat Gerard Spong juridische strijd tegen ds. Kort voort
- Dominee A. Kort en zijn vrouw ontvangen doodsbedreigingen en seksspeeltjes
Meer over Aangifte ds. Kort »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Volstrekt onzinnig om het verbod van ritueel slachten van geiten naar voren te schuiven om te vergelijken met standpunten ten aanzien van acceptatie van homo's. Niemand, behalve jihadisten en satanisten, wil homo's ritueel slachten.

Betreurenswaardig is dat de tweede kamer, met de komst van de islam met haar Koran , heeft gemeend, op een moment van morele zwakte, de geit en de kool te moeten sparen en het besluit heeft genomen de Bijbel te verwijderen uit de Kamer. Daarmee is het bewijs geleverd hoever Nederland is geseculariseerd.
Krachtig en helder verwoord Theo Bert. Het verwijderen van de Bijbel is voor mij inherent aan het voorrang geven aan menselijk bestuur boven het gezag van Gods woord. Er wordt verschrikkelijk onderschat welke gevolgen dit heeft voor te nemen of genomen politieke besluiten. Al zal dit door velen in de 2e kamer niet zo worden gezien. Jeremia 2:13.
Toon meer antwoorden (5)
Toon meer reacties (5)