Corona kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 juli 2021 door Redactie

Tientallen kerken gesticht tijdens coronapandemie om regels te omzeilen

Door de coronapandemie gold er in Nederland lange tijd een lockdown. Groepen en verenigingen mochten daardoor niet meer bij elkaar komen. Voor kerken en geloofsgemeenschappen gold echter een uitzondering. Om de lockdown te ontlopen lieten tal van groepen zich daarom registreren als kerkgenootschap. Onder hen ook de broer van Willem Engel, voorman van de stichting Viruswaarheid.

Recent bracht NRC naar buiten dat er tijdens de coronapandemie tientallen kerken zijn opgericht. Het medium sprak met verschillende van deze kerkgenootschappen. Daaruit kwam naar voren dat er niet plotseling meer gelovigen zijn gekomen. Het ging vrijwel alle nieuwe kerkgenootschappen om de uitzondering die ze als kerkgenootschap hebben om als groep bijeen te komen. Bovendien gold er voor religieuze bijeenkomsten geen wettelijke beperking in groepsgrootte en was er geen verplichting om een mondkapje te dragen.

De kerken hebben de meest bijzondere namen. Opvallend is dat de broer van Willem Engel één van de oprichters is van een kerk. Willem Engel werd wereldberoemd in Nederland doordat hij vanaf het begin van de coronacrisis met zijn stichting Viruswaarheid het coronabeleid van de overheid bekritiseert. Hij voerde verschillende rechtszaken tegen de overheid en wist er zelfs één te winnen toen bleek dat de overheid onvoldoende juridische basis had voor het instellen van een avondklok. Vervolgens zorgde de overheid alsnog voor deze juridische basis waardoor de avondklok werd ingetrokken.

Dit jaar heeft broer Jan Engel samen met enkele anderen een kerk opgericht, geheten ’Church Of Own Body And Soul’. Ook deze kerk is erop gericht om samen te kunnen blijven komen als er een lockdown is. Bovendien kunnen leden van de kerk een geloofsverklaring aanvragen waarin staat dat ze geen mondkapjes willen dragen vanwege hun geloof. Op die manier wil men de mondkapjesplicht omzeilen. De kerk vraagt bovendien donaties aan haar leden. Daarmee wil men stukken grond kopen waarop men van plan is zelfvoorzienende gemeenschappen te gaan stichten.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen