Kardinalen Vaticaanstad
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 juli 2021 door Redactie

Historische rechtszaak Vaticaan: kardinaal beschuldigd van fraude met 350 miljoen euro

De Vaticaanse kardinaal Angelo Becciu verschijnt vandaag voor de rechter voor een beschuldiging van fraude. Het is voor het eerst dat een kardinaal voor de officiële 'wereldlijke' rechter van de ministaat verschijnt. De historische rechtszaak maakt onderdeel uit van beleidshervormingen door paus Franciscus, die hoopt transparantie binnen de Rooms-Katholieke kerk te vergroten. De kardinaal zou meer dan 350 miljoen euro aan liefdadigheidsgeld hebben geïnvesteerd in vastgoed. 

De kardinaal wordt aangeklaagd voor fraude na een mislukte investering in luxe Londens vastgoed van 350 miljoen euro. Het geld dat Becciu investeerde was afkomstig van de Petruspenning, bestaande uit giften van christenen voor armen, en fondsen voor liefdadigheid van Paus Franciscus. De vastgoedinvestering mislukte en de fraude kwam boven water. Becciu wordt aangeklaagd voor verduistering, machtsmisbruik, corruptie, witwassen, fraude en aanzetten tot meineed. Daarnaast worden andere betrokkenen uit het Vaticaan, makelaars en een advocaat aangeklaagd voor het meewerken aan de mislukte deal met het illegaal verkregen geld. De aangeklaagde kardinaal ontkent zijn betrokkenheid bij de zaak en stelt dat hij slachtoffer is van een lastercampagne. Na het uitkomen van het schandaal in 2020 diende de kardinaal echter wel zijn ontslag in. Becciu blijft kardinaal in naam, maar heeft niet meer de bijbehorende rechten in de Rooms-Katholieke kerk. 

Het proces is onderdeel van hervormingen van het financiële en juridische systeem van het Vaticaan door paus Franciscus. Door de zaak niet achter gesloten deuren af te handelen, maar een officiële rechtszaak te starten, hoopt het Vaticaan het streven naar meer transparantie kracht bij te zetten. Zo wordt voorkomen dat zaken in de doofpot worden gestopt en op een later moment toch uitkomen, denk aan verschillende meldingen van slachtoffers van kindermisbruik door Rooms-Katholieke geestelijken in de afgelopen jaren. "We komen uit een cultuur van geheimhouding, maar hebben geleerd dat het beter is om transparant te zijn als het gaat om economische zaken", aldus de Vaticaanse secretaris Juan Antonio Guerrero Alves. 

Het Vaticaan is niet ingericht op het houden van grotere rechtszaken zoals die van kardinaal Becciu. De zaak wordt behandeld in een omgebouwde zaal van het Vaticaanse museum. De kardinaal is niet verplicht de zaak bij te wonen. Wanneer Becciu veroordeeld wordt voor de misdaad is het mogelijk dat hij enige tijd in de enige cel van Vaticaanstad moet verblijven. Velen verwachten echter dat de kardinaal op termijn gratie zal worden verleend. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen