Vahid Sarlak
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 juli 2021 door Redactie

Opnieuw laat tegenstander Israëlische judoka verstek gaan; Iraanse atleet laat tegengeluid horen

Voor de Israëlische judoka Tohar Butbul zullen de Olympische Spelen een vreemde gewaarwording zijn. Waar eerst een tegenstander zich terugtrok, kwam een volgende tegenstander niet opdagen bij de wedstrijd. De reden? Men wil het niet tegen Joden opnemen.

Eerst was daar de Algerijn Fethi Nourine. Hij trok zich terug van het judotoernooi tot 73 kilogram bij de mannen nadat hij de loting had gezien. Wanneer hij zijn partij in de eerste ronde tegen de Sudanees Mohamed Abdalrasool zou winnen, was de Israëlische Tohar Butbul namelijk de volgende tegenstander. Dat risico wou niet lopen en hij besloot zich direct terug te trekken. Als reden gaf hij de huidige situatie in Israël aan. Nourine vertelde hard gewerkt te hebben voor de spelen, maar de Palestijnse zaak belangrijker te vinden. Hij deed hetzelfde al tijdens het WK in 2019. De internationale judobond heeft hem inmiddels geschorst.

Maar daar bleef het dus niet bij. De terugtrekking van Nourine betekende een gratis overwinning voor Mohamed Abdalrasool. Hij plaatste zich daarmee automatisch voor de tweede ronde waar Butbul dus als tegenstander wachtte. Ook Abdalrasool lijkt echter niet tegen de Israëlier te willen uitkomen. Hij kwam niet opdagen voor de wedstrijd. Hoewel hij daar officieel nog geen verklaring voor heeft gegeven, lijkt het er sterk op dat ook dit met de afkomst van zijn tegenstander te maken heeft.

Overigens is een opgave lang niet altijd de keuze van de sporter zelf. Vaak wordt er vanuit hun thuisland druk gezet om Israëlische sporters te boycotten. In sommige landen, zoals Iran, staat er zelfs een straf op het uitkomen tegen Israëliërs. Niet alle sporters geven toe aan de druk vanuit hun eigen land. Zo plaatste de Iraanse atleet Vahid Sarlak een video waarop hij vriendschappelijk omging met Israëlische atleten. Hij vertelde dat ze van Iraniërs hielden en een belangrijke boodschap voor hen hadden. Bekijk de beelden hieronder.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Als deze atleten op zo'n discriminerende wijze Israël willen boycotten, dan is er maar één reactie mogelijk. Boycot deze discriminerende atleten zelf.
Ik heb het filmpje gezien.dit is een geschenk van God

Bij god is alles mogelijk.prachtig m'n hart staat in brand ???? wat een mooie boodschap van deze Israël en Iranse sporters Amen