Corrie de Graaf
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 augustus 2021 door Hour of Power

Corrie de Graafs dochter heeft epilepsie: "Ik heb geleerd mijn vooroordelen los te laten"

Wanneer ze begint te vertellen over haar dochter Jonna, beginnen haar ogen te stralen. “Als je in staat bent te ontvangen wat een persoon als Jonna te bieden heeft, dan is dat manden vol!” Corrie de Graaf die jarenlang directrice was van de Ark gemeenschappen in Nederland, weet waarover ze praat. Haar dochter heeft zware epilepsie waardoor Jonna dagelijks een helm draagt. Alleen wanneer ze samen koffie of theedrinken, gaat deze even af.

Jonna wordt geboren als gezonde baby en Corrie en haar man zijn de wereld te rijk dat ze zo’n knappe baby hebben gekregen. Na een half jaar echter openbaart de epilepsie zich en begint een lange medische zoektocht die bijna drie jaar duurt. Jonna woont thuis tot haar veertiende, want wanneer Corrie’s man thuis komt te zitten vanwege hartklachten, wordt de zorg thuis te zwaar. Het echtpaar De Graaf zoekt naar een plekje voor hun dochter en komt bij de Ark gemeenschap terecht. Corrie: “Daar zaten we dan in een huiskamer aan een grote tafel met de sloffen van de mensen die daar woonden eronder. Dat was zo bijzonder!”

Wanneer gevraagd wordt waar de Ark gemeenschap voor staat, verschijnt er een lach op Corries gezicht. “Ik heb daar geleerd om al mijn vooroordelen los te laten en exact waar te nemen wat er gebeurt. Dat moet wel, want de meeste bewoners zeggen niets. Door Jonna heb ik een wezen mogen ontmoeten die kan zeggen –niet letterlijk- ‘ik ben’. Waar zie je dat nog, dat pure, dat zuivere? En dat te mogen ontvangen. Dat is echt een mysterie. Er is een verbinding voor nodig. Het is iets wat je overkomt en waar je geen woorden aan kunt geven.” Corrie doet toch een poging. “Toen mijn man overleed, kwamen mensen mij helpen en zij hadden diezelfde ervaring. Dus in plaats van dat ik hen bedankte, bedankten ze ons!”

Door haar dochter Jonna ziet Corrie haar tekortkomingen. Dit ervaart ze niet als iets negatiefs. Corrie: “En dan te beseffen dat God van je houdt ondanks je tekort… Die liefde is het enige dat telt. En van daaruit ga je zorgen, want ik kom continu tekort. En om dat te accepteren is een grote uitdaging!”

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Mensen met een handicap zijn vaak lieve schatten.