Andries Knevel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

26 juli 2021 door Redactie

Volgens Andries Knevel is het geloof "tamelijk irrelevant" geworden: "Dat doet me echt verdriet"

”De kerken zijn tamelijk irrelevant geworden. En het geloof ook.” Dat stelt Andries Knevel in gesprek met De Telegraaf. De theoloog en presentator sprak met het dagblad over de coronacrisis, zijn persoonlijke geloof en de rol van de kerken tijdens de pandemie.

Knevel vertelt in het interview onder meer dat het afgelopen anderhalf jaar ervoor heeft gezorgd dat zijn relatie met God verdiept is: ”Ik kon meer uren van de dag mij bezinnen op mijn relatie met God. Ik heb er meer tijd voor gekregen. Simpelweg de factor tijd. En die tijd kreeg ook meer intensiteit.”

De theoloog vertelt verder dat de negatieve beeldvorming rondom kerken gedurende coronatijd hem niet lekker zit: ”Triest is dat. Dat de beeldvorming rond kerken negatief is. Terwijl de meeste kerken zich keurig aan de regels hebben gehouden, heel keurig.” Knevel ziet dat de kerk verder amper meer ter sprake komt in het maatschappelijk debat: ”De kerken zijn tamelijk irrelevant geworden. En het geloof ook. In de kerken gebeurt zoveel goeds en dat krijgen we niet voor het voetlicht. Dat doet me echt verdriet. Hoe dat anders kan en anders moet, vind ik op dit moment de belangrijkste vraag in mijn leven.”

Lees het hele interview in De Telegraaf.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ter overdenking: Als de kerk zich niet meer durft te houden aan Gods Woord door te weinig besef te hebben van de grote levensvernieuwende kracht van de Heilige Geest, en meegaat met de tijdgeest door water in de wijn te doen, dan verliest ze haar geloofwaardigheid en heeft ze weinig zeggingskracht en autoriteit. Ik denk aan wat Jezus zegt in Matt. 5:13.
Andries,

Je zegt in feite dat de kerk als instituut in de maatschappij, irrelevant is geworden. Maar wat is de kerk? Is dat niet het lichaam van Christus met zijn functioneren als bedoeld in Efeze 4:11 e.v. Is de kerk dan niet organisch met zijn van God geschonken talenten en gaven? Inderdaad de kerk als organisatie zit in transitie. Maar Hij, de Eeuwige volvoert Zijn plan. De wijze waarop is een biddend zoeken en is een zoektocht waard, want Hij wordt nooit irrelevant.
J
Het zal de Heer verdriet doen, maar zei Hij niet zelf; "wanneer ik terugkom, zal Ik dan nog geloof vinden op aarde"?
Toon meer reacties (2)