Tempelberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 juli 2021 door Redactie

Spanning in Jeruzalem na Joodse gebeden op Tempelplein

Zondag 18 juli was het Tisja Be’av, de vastendag waarop de verwoesting van de Tempel in Jeruzalem wordt herdacht. Tijdens Tisja Be’av gingen 1800 Joden naar het Tempelplein. Zij werden opnieuw door verschillende moslimstaten aangeduid als ‘kolonisten’ die de al-Aqsa moskee zouden hebben ‘bestormd’. In werkelijkheid blijkt echter dat Joodse bezoekers geen enkele interesse in de al-Aqsa moskee hebben en daar dan ook niet naar binnen gaan, schrijft Christenen voor Israël.

Israël werd verder beticht van het schenden van de ‘status-quo’ die sinds 1967 bestaat. Premier Naftali Bennett droeg bij aan de verwarring die ontstond en de spanningen met moslim groeperingen- en landen. Hij maakte eerst bekend dat Joden het recht hadden om te ‘bidden’ op de voor hen heilige plaats. In Israël werd die boodschap terecht verwelkomd door de meerderheid van de Joden. Bennett trok zijn woorden later echter terug en liet via functionarissen in zijn kantoor weten dat Joden het recht hadden om de Tempelberg te ‘bezoeken’.

Hoe dan ook werden er op de Tempelberg groepjes van de verplichte tien Joodse mannen gevormd om de gebeden van Tisja Be’av te reciteren. De WAKF, de islamitische organisatie die de moslim-heiligdommen op de Tempelberg beheert, probeerde weliswaar de Joden af te houden van de gebeden, maar de Israëlische politie voorkwam dat. Er braken later gewelddadige rellen uit waarbij Palestijnse moslims met stenen gooiden naar de politie en de aanwezige Joden. Israëlische Arabieren sloten zichzelf op in de Al-Aqsa moskee en barricadeerden de ingang van het heiligdom. Daarna sloopten zij een muur in de moskee om stenen bij de hand te hebben in geval de politie zou proberen de blokkade op te heffen.

De ommekeer bij Bennett had waarschijnlijk te maken met de regen van veroordelingen die uit de moslimwereld kwamen. Bennett zelf zweeg in alle talen over zijn ommekeer en weigerde verder commentaar te geven. De media in Israël berichtten later dat Lapid degene was die met Bennett had gesproken en hem dwong om de inhoud van zijn oorspronkelijke verklaring te veranderen.

Op de Tempelberg heerst na de rellen op zondag nu een gespannen rust. Deze rust zal waarschijnlijk weer geschonden worden tijdens het aanstaande Eid al-Adcha, een islamitisch feest dat deze week begint.

Lees hier het volledige artikel op de website van Christenen voor Israël. Lees ook: "Strijd tussen God en satan eindigt op de Tempelberg".

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen