Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 juli 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik ben bezorgd om m’n kinderen: moet ik ze loslaten?'

"Dochterlief van tien jaar gaat graag naar school en speelt op school tijdens de pauzes ook altijd met kinderen uit de klas. Alleen wil ze uit school niet vaak afspreken en vindt ze het heerlijk om thuis te zijn en heerlijk haar eigen gang te gaan. Moet ik mij zorgen maken als ze niet vaak uit school wil spelen? Ik kan me vaak zoveel zorgen maken om m’n kinderen; dat hen iets overkomt enzo", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Natuurlijk maakt u zich zorgen om uw kinderen", antwoordt psycholoog Marijke Rots (foto). "Dat heet moederliefde, toch? Niks mis mee, totdat u zich realiseert dat het ook wel eens teveel van het goede kan zijn! Nu is “te” nooit goed, dus tijd om te bedenken hoe het ook anders kan. Zou het niet zo zijn dat kinderen minder (of zelfs niets) meer gaan vertellen naarmate we ze strakker houden door álles te willen weten, door te blijven vragen terwijl ze eigenlijk willen gaan spelen of iets anders doen? Loslaten heeft onder andere te maken met het geven van de mogelijkheid om iets te vertellen of te vragen op het moment dat het kìnd er behoefte aan heeft!

Uw dochtertje heeft geen zin om na schooltijd nog met iemand te spelen omdat ze het thuis heerlijk vindt... zo verwerkt ze waarschijnlijk de indrukken en eventueel de leerstof van de schooldag. Een kind hoeft niet ‘door te hollen’: rustmomenten zijn belangrijk in het leven! Even niet moeten, geen drukte of aandachtvragen door iemand anders, hoe heerlijk kan dat zijn. Ook voor een kind." Marijke raadt de vragensteller aan om 'Het gebed voor mijn kinderen' van Geeske Wiersma uit te printen en regelmatig te lezen.

"Daarbij is het ook goed om u te blijven realiseren dat steeds meer loslaten hóórt bij opvoeding. Dat is niet vanzelfsprekend en zeker niet gemakkelijk, maar wèl noodzakelijk", aldus de psycholoog.

Lees haar volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen